Hvad den ændrede el-afgift betyder for dig

Måske har du allerede hørt eller læst om den nye politiske klimaaftale, der trådte i kraft fra 1. januar 2021. Formålet er at fremme Danmarks omstilling til grøn energi og hertil skal danskernes varme være så klimavenlig som muligt.

Det betyder, at afgiften for såkaldt sort energi – energi baseret på afbrænding af fossile brændstoffer som kul og olie – bliver sat op. Samtidig bliver den grønne varme – baseret på bl.a. vind- og solenergi – endnu billigere. Private olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med varmepumper og grøn fjernvarme.

Det er nogle af hovedelementerne i aftalen, der blev vedtaget af regeringen og et bredt flertal i Folketinget tilbage i juni måned 2020.

Men hvad betyder det i virkeligheden for dig?

Helt basalt betyder det, at det er blevet langt billigere for dig at varme dit hus op med el gennem varmepumper, el-radiatorer og jordvarme fremfor olie eller naturgas.

Du kan se frem til en billigere varmeregning

I årtier har el-opvarmede boliger været ramt af skyhøje elafgifter. Men det har Danmarks omstilling til grøn energi nu ændret afgørende på.

Den største ændring er, at elafgiften er reduceret med hele 96 procent. Det gør det endnu billigere for dig at varme dit hus op med en varmepumpe, der i forvejen er blandt de billigste opvarmningsformer.

Før aftalen trådte i kraft, betalte man den fulde elafgift ved forbrug op til 4.000 kilowatt-time (kWh) om året. Elafgiften ved forbrug over 4.000 kWh havde i 2020 en årlig afgiftssats for elvarme på 21 øre pr. kWh.

Med den nye aftale bliver din afgiftssats ved forbrug over 4.000 kWh nedsat fra 21 øre pr. kWh til 0,8 øre pr. kWh. Afgiftssatsen for forbrug under 4.000 kWh er 90 øre pr. kWh. Priserne er opgivet excl. moms

Dyrere at varme huset op med naturgas og olie

Oliefyr og naturgas udleder 2-4 gange så meget CO2 som fjernvarme og varmepumper. Det betyder, at sort energi skal ud af varmesystemet, og grøn strøm og grøn fjernvarme skal ind i stedet for.

Det betyder også, at afgiften for sort energi sættes op. Afgiften på olie og naturgas hæves med en ekstra udgift på cirka 400 kroner om året i et hus på 140 m2.

Hvor meget kan du spare?

En beregning viser, at den årlige varmeregning i et gennemsnitligt hus på 140 m2 med varmepumpe vil falde fra ca. 8.700 kr. til 5.800 kr.

Men hvor meget kan du mon spare i din husstand, hvis du skifter til en ny type varme? På SparEnergi.dk kan du beregne, hvad du kan spare ved at skifte varmeform.

Se om du kan spare penge her

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,6. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer

Nyttige fakta om den ændrede elafgift

  • Private olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med varmepumper og grøn fjernvarme
  • Elafgiften til opvarmning nedsættes fra 21 øre pr. kWh til 0,8 øre pr. kWh
  • Rumvarmeafgiften på fossile brændsler forhøjes fra 56,7 til 62,3 kr./GJ
  • Helt basalt betyder det, at det er blevet langt billigere for dig at varme dit hus op med varmepumpe eller fjernvarme fremfor olie eller naturgas
  • De ændrede elafgifter trådte i kraft 1. januar 2021

Mulighed for tilskud til energirenovering

Hvis du f.eks. overvejer at skifte dit olie- eller gasfyr til en anden form for opvarmning, har du via Bygningspuljen mulighed for at søge om tilskud til din energirenovering. Du kan f.eks. opnå tilskud, hvis du ønsker at etablere en varmepumpe.

Du kan læse mere om mulighederne for tilskud her.

Vi kan hjælpe dig

Hvis du har et spørgsmål eller søger rådgivning, er du velkommen at kontakte os.