
Sådan foregår det:
- Du bestiller en førsynsrapport
- Vi besigtiger ejendommen og udarbejder herefter rapporten
- Du vælger at udbedre nogle af de fundne skader
- Vi udarbejder den endelige tilstandsrapport og elinstallationsrapport
Undgå afslag ved hjælp af en førsynsrapport
Når en bolig skal sælges, vælger langt de fleste at få udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. Disse rapporter giver boligsælgeren mulighed for at blive fritaget fra det normale 10-årige ansvar for skjulte skader på ejendommen. De giver desuden den potentielle køber et billede af ejendommens byggetekniske stand, inden han eller hun beslutter sig for at sætte en underskrift på købsaftalen.


Det er dog de færreste boligsælgere, der kender til muligheden for at få en førsynsrapport – en slags kladde til de andre rapporter. Med en førsynsrapport kan du nå at udbedre adskillige af ejendommens fejl og mangler, således at de endelige rapporter får færre anmærkninger. Dette kan gøre det lettere for dig at sælge din bolig.
Førsynsrapporten udarbejdes af en bygningssagkyndig og el-tekniker, på samme vis som tilstands- og elinstallations-rapporten. Når du bestiller rapporten, har du 30 dage til at få udbedret de skader eller skadesrisici, som er nævnt i den. Inden udløbet af tidsfristen skal du aftale tid for ny besigtigelse, der danner grundlag for de endelige rapporter.
Vælg et af vores mest populære produkter
Få småtingene ordnet og undgå afslag
Et af de bedste råd til boligejere, der skal i gang med at sælge deres bolig, er at få ordnet de småting, som ellers vil blive en K2 eller K3 i rapporterne. Ofte kan de anmærkninger nemlig føre til, at en potentiel køber trækker sig eller forlanger et afslag i prisen.
K2 og K3 er betegnelsen for alvorligere skader på ejendommen, men det er ikke nødvendigvis dyre skader. F.eks. kan en revnet inddækning ved en skorsten være en K3, altså en kritisk skade. Men som regel kan den type skade udbedres for et ganske beskedent beløb, som slet ikke er i nærheden af, hvad en typisk køber vil forsøge at opnå i afslag for skaden.

Hvordan foregår det?
Inden besøget indhenter vi blandt andet BBR-oplysninger, tidligere energimærke og tilstandsrapport.
Inden besigtigelsen skal du som sælger udfylde sælgeroplysningsskema. Skemaet indeholder spørgsmål om nuværende- og tidligere forhold omkring ejendommen. Derudover skal du fremlægge byggetegninger (plan, snit og facadetegninger) så vidt det er muligt.
Den bygningssagkyndige og elteknikeren foretager derefter en visuel gennemgang af huset. Der vurderes og registreres forhold, som umiddelbart kan ses. Eftersynet foretages uden destruktive indgreb i bygningen. Den bygningssagkyndige og eltieknikeren bruger enkelte hjælpemidler, men fjerner ikke gulvtæpper, møbler osv.
Der kan derfor være skader, som vores specialist ikke har mulighed for at opdage, og som ikke er registreret i førsynsrapporten, præcis som ved udførelse af en "normal" tilstandsrapport og elinstallationsrapport.
Under gennemgangen af ejendommen vurderes hver enkelt skade eller risiko for skade, og vores specialist giver hver enkelt del en karakter.
Karakteren viser, hvilken betydning skaden har for den enkelte bygningsdel.
Efter besigtigelsen gennemgår vi de punkter, hvor det giver god mening at få skader eller risiko for skader udbedret. Dermed får du mulighed for at undgå de trælse anmærkninger om skader i din rapport og dermed en "pænere" tilstandsrapport og elinstallationsrapport, som gør din bolig mere attraktiv over for en kommende køber.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at stille spørgsmål til både besigtigelse og rapporten.
Disse typer fejl bør du udbedre
I førsynsrapporten bruges det samme karaktersystem som i tilstandsrapporten. De seks karakterer er alene byggetekniske vurderinger, og siger altså intet om prisen for udbedring af eventuelle skader.
Bestil din førsynsrapport hos Botjek
Kontakt din lokale Botjek-afdeling hvis du ønsker at bestille, få et tilbud på eller høre mere om en førsynsrapport udarbejdet af os. Vores elteknikere og byggesagkyndige har mange års erfaring med at besigtige og lave rapporter på ejendomme af enhver slags.

Det siger vores kunder om os
Karakterer i førsynsrapporten:
Der anvendes et karaktersystem med seks karakterer. Disse er alene byggetekniske vurderinger og siger intet om prisen for udbedring af eventuelle skader.
UN: Undersøges nærmere
Beskriver forhold, hvis konsekvens ikke kan fastlægges tilstrækkeligt ved gennemgangen. Det kan være en alvorlig skade. Art, omfang og konsekvens bør altid afklares.
K3: Kritiske skader
Beskriver skader, som vil påføre svigt af bygningsdelens funktion inden for overskuelig tid og som risikerer at medføre skader på andre bygningsdele.
K2: Alvorlige skader
Beskriver skader, som vil medføre svigt af bygningsdelens funktion inden for overskuelig tid, men ikke vil medføre skader på andre bygningsdele.
K1: Mindre alvorlige skader
Beskriver skader, der ikke har indflydelse på bygningsdelen eller bygningens funktion.
K0: Kosmetiske skader
Beskriver skader eller forhold, der kan påvirke købers indtryk af boligen.
IB: Ingen bemærkninger
Beskriver, at bygningsdelen ikke giver anledning til bemærkninger.
Forhold som ikke er indeholdt i rapporten:
• El- og VVS installationernes funktion (se bl.a. eltjek og eleftersyn)
• Sædvanligt slid og normal vedligeholdelsesstand
• Småting, der ikke påvirker bygningens brug eller værdi særlig meget
• Bygningens placering på grunden
• Bygningens planløsning
• Bygningens indretning
• Løsøre f.eks. hårde hvidevarer
• Udendørs svømmebassiner og pumpeanlæg
• Markiser og baldakiner
• Installationer udenfor bygningerne
• Bygningens æstetik og arkitektur
• Bygningens lovlighed (bortset fra åbenlyse overtrædelser af bygningslovgivningen)
Viden og råd

Billund Kommune sparer penge og CO2

Nye puljer til energi-renovering 2023