Trykprøver af boligen (Blower door test)

 • Er dit hus tæt?
 • Kan du spare penge på varmeregningen?
 • Hvordan er indeklimaet i boligen?

Få svar på dine spørgsmål med en trykprøve

Ulemper ved et utæt hus

 • Varmen slipper ud
 • Varmetab gør at varmeregningen er uforholdsmæssig dyr
 • Unødigt CO2-udslip
 • Dårligt indeklima med træk samt kolde vægge og gulve
 • Ophobning af fugt i bygningskonstruktionen, som kan skabe kondens og dermed råd og skimmelsvamp, som kan medføre nedbrydning af bygningen

Derfor er en blower door test nødvendig  

En blower door test, som også betegnes en trykprøve eller tæthedsprøve, anvendes til at identificere utætheder i en bygnings klimaskærm. Der vil typisk opstå utætheder ved døre, vinduer og langs samlinger mellem bygningsdele, som kan findes ved hjælp af en tæthedsprøve.

Ved utætheder presses den kolde udendørsluft ind igennem klimaskærmens utæthed, mens den varme luft indefra suges ud. Det kan medføre et varmetab, der koster dig mange penge. Det kan skabe et dårligt indeklima, der har betydning for din egen og din families sundhed.

Derudover kan der opstå skader på ejendommen, hvis der er utætheder i klimaskærmen, fordi vanddamp i varm luft danner kondens, når den suges ud. Dermed er der risiko for en ophobning af fugt i bygningskonstruktionen, hvilket igen giver gode livsbetingelser for skimmelsvamp og i værste fald medfører en nedbrydning af bygningen på grund af svamp og råd.

Det er vigtigt, at bygninger bliver ventileret af hensyn til indeklimaet. Det afgørende er, at det er en kontrolleret udluftning og ikke en udluftning, der styres af utætheder i boligen.

Et godt indeklima spiller en stor rolle for vores almene komfort og sundhed.

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,6. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer

Fordele ved en trykprøve

Med en trykprøve vil det være muligt at få indblik i, om boligen er tæt og om der eventuelt er nogle utætheder, der skal udbedres. Dette er særligt relevant i forbindelse med nybyggerier og renovering af boligen.

Når boligen opfylder tæthedskravet, vil dette kunne give følgende fordele:

 • Et lavere energiforbrug
 • En lavere varmeregning
 • Mindre Co2-udslip
 • Mindre træk og kolde vægge i bygningen
 • Færre fugtproblemer
 • Mindre skimmelsvamp

Hvordan laves en trykprøve af boligen?

Ved en trykprøve kan vi eftervise lufttæthedskravet , som fremgår af bygningsreglementet.

En trykprøve eller blower door test kan udføres på hele bygningen eller udvalgte områder i bygningen.

Under testen erstatter man midlertidigt en indgangsdør med en fleksibel specialdør med indbygget ventilator.

Ved hjælp af ventilatoren skaber man en trykforskel mellem ude og inde, og luftstrømmen kan nu måles gennem ventilatoren.

Trykprøven bliver udført på følgende måde:

 • En dør afmonteres og erstattes med en specialdør med indbygget ventilator. Det er vigtigt, at den særlige dør slutter tæt og er lufttæt omkring hullet.
 • Ved hjælp af ventilatoren blæses luft ind i huset, så der skabes et overtryk. Efterfølgende anvendes ventilatoren igen for at frembringe et undertryk i huset. Trykforskellene ved overtrykket og undertrykket medfører, at luft både trænger ud og ind gennem sprækker og andre utætheder.
 • Når man opretholder et tryk (eller undertryk) i bygningen, kan man måle flowet og mængden af luft, som strømmer ud af huset inden for en tidsperiode. Dermed kan man angive en værdi for utætheden i huset. Værdien angives i liter pr. sekund pr. kvadratmeter. 

Det er et lovkrav, at husets utæthed angives ud fra gennemsnittet af luftflowet for både det overtryk og det undertryk, der frembringes.

Hurtig og professionel proces

Bestil online eller kontakt os

Udfyld vores kontaktformular, bestil online eller kontakt din lokale afdeling.

Vi rykker ud til dig

Vi kommer herefter på besøg hos dig, når det passer bedst.

Modtagelse af rapporten

Du modtager rapporten inden for 48 timer efter vi har været ude ved dig.

 

Hvilke bygninger kan få en blower door test?

Alle bygninger kan få trykprøver - uanset størrelse. Vi udfører trykprøver af alt fra et enkelt rum eller vindue til bygninger på flere tusinde kvadratmeter. Alle test bliver udført i henhold til standarden DS/EN ISO 9972.

Ifølge bygningsreglementet skal alle bygninger udføres med tætte konstruktioner, der forhindrer uforudsete utætheder. Myndighederne kan derfor stille krav om trykprøve i forbindelse med byggetilladelse. Flere og flere kommuner er begyndt at stille blower door test som krav til alle bygninger, der er varmet op til over 15°C.

Med en trykprøve får du desuden dokumentation for, at bygningen overholder kravet om, at luftskiftet gennem utætheder i klimaskærmen 

ikke overstiger 1,0 l/s pr. m² opvarmet etageareal ved tæthedsprøvning med 50 Pa.

Det kan således være en god idé at få foretaget en tæthedsprøve for at sikre, at bygningen lever op til kravene i bygningsreglementet. Det er bygherrens ansvar at kravene i byggetilladelsen er overholdt.

En blower door test kombineres ofte med en efterfølgende undersøgelse - især hvis testen viser, at bygningen ikke lever op til bygningsreglementets krav. Med en efterfølgende undersøgelse kan du finde og udbedre den eller de utætheder, der fremgår af tæthedsprøven.

Det siger vores kunder om os

"Fantastisk kompetente og behagelige eksperter til såvel tilstandsrapport, energimærke samt elinstallationsrapport. Bedre repræsentanter til disse opgaver kunne jeg ikke ønske mig. Super tilfredshed herfra med tusinde tak."

Erling Bo - 30-03-2022

"De 2 konsulenter der foretog analyse og skrev rapport var utroligt behagelige mennesker. Begge var punktlige, hjælpsomme, venlige, forklarende - både under undersøgelsen og ved gennemgang af rapporter, - og med god humoristisk sans var besøget både lærerigt og nemt."

Alan K Hueg - 30-03-2022

"Vi har fået lavet tre rapporter hos jer, af tre fagligt dygtige konsulenter, som samtidigt var yderst behagelige at være sammen med. I må have en god ansættelsespolitik, siden det er lykkes jer at ansætte så gode medarbejdere."

John Ib - 30-03-2022

"Professionelt, alle aftaler blev overholdt, sympatiske og hjælpsomme medarbejdere hele vejen."

Helle Søgaard - 31-03-2022

"Seriøs gennemgang af ejendommen med gode svar på de fejl, der blev konstateret. Behagelige mennesker at have besøg af."

Steen Dahlgaard - 31-03-2022

"Grundig gennemgang af huset. Ordentlig, venlig og seriøs tilgang. Fin og reel tilbagemelding efter tilstandsrapporten var gennemført."

Ingrid Tast - 31-03-2022

"Super service fra start til slut med tilstandsrapporten, både fra jer på kontoret og til dem der var ude i huset at lave rapporten. Så super god oplevelse."

Lars Larsen - 30-03-2022

"Meget behagelige og kompetente konsulenter, der viste stor respekt for vores ejendom på en tillidsvækkende måde."

Hanne - 30-03-2022

"Konsulenten optrådte professionelt og kundevenligt. Han var god til at forklare sig og det gav en tryghed."

Eva Søndberg - 30-03-2022

"Sød og rar medarbejder som har været hos os 2 gange, punktlig og påpasselig. Alt i alt en rigtig god oplevelse, får de bedste anbefalinger herfra."

Trine Støttrup Holmberg - 30-03-2022

"Rigtig venlig og behagelig service lige fra første kontakt med jeres kontor og helt frem til begge konsulenter havde været på ejendommen. Mine bedste anbefalinger sendes jeres vej."

Astrid Barslund - 30-03-2022

"Jeg er bare så positiv overrasket over hele forløbet! Vi havde brug for alle rapporter lynhurtig og vi fik dem på 4 dage! Konsulenterne var så imødekommende, professionelle og rare at byde indenfor i ens hjem! Bare en helt igennem fantastisk oplevelse."

Jeanette Kjær - 23-01-2021

"I har leveret en hurtig og yderst professionel service, hvor jeg fik rigtig gode forklaringer på mine spørgsmål - og hvor jeg for det meste faktisk ikke behøvede at spørge. Jeres konsulenter kom selv med den relevante information og forklaring. Verdensklasse - og derfor er I allerede anbefalet til en god ven."

Ole, Ølstykke - 11-02-2021

"Jeg fik bare en god fornemmelse af professionalisme, og at de bygningssagkyndige var til at snakke med, og de var gode til at forklare, hvorfor det ene og hvorfor det andet - og om udbedringer overhovedet ville kunne indtjene sig."

Lars Rud - 09-02-2021

"Kort tid fra bestilling til besigtigelse af huset. Hurtig aflevering af rapport efter besigtigelse. Kommer til tiden. God info inden besøg på mail samt ved ankomst."

Morten Smith - 16-01-2021

"To super behagelige konsulenter. Vores varmeste tak og anbefalinger af Lars og Thomas fra Botjek. Virkelig en god oplevelse og håber at den gode tilbagemelding kommer til dem. MEGET behagelige fyre!!"

Anette og Peter - 28-02-2021

"Kort og godt blev aftaler indgået hurtig - aftaler blev overholdt - kommunikationen var klar og tydelig."

Per Bonnichsen - 18-01-2021

"God, hurtig, professionel og effektiv håndtering, og meget hurtig til at lave rapporterne - de kom samme dag."

Anette & Jan Seerup - 11-02-2021

"Utroligt venlige personer, der kom ud til os. Og de havde virkelig styr på tingene og var meget grundige."

Susanne Isaksen - 12-02-2021

"De to der var her, var rigtigt flinke og hjælpsomme. Deres rapporter gav et realistisk billede af vores hus. De gav os også nogle gode råd."

Maria Søgaard - 01-03-2021

"Professionelle, kompetente, empatiske og effektive personer, der udførte tilstands- og elrapporter."

Hanne og Erik Ravn - 09-02-2021

"Jeres konsulent arbejdede professionelt. Han forklarede hvad han lavede og svarede fyldestgørende på vore spørgsmål."

Jørgen Kristensen - 21-01-2021

"Botjek var fra start til slut informative, ordholden og professionelle i alt, hvad Botjek foretog sig."

Elin Fogh Melvang - 28-01-2021

"Alle aftaler overholdt. Kom til tiden. God gennemgang efter besøg med mundtlige kommentarer på gule og røde markeringer."

Ole Taankvist - 09-02-2021

"Det at få undersøgt og "bedømt" ens ejendom kan godt være lidt betænkeligt, men vi oplevede ikke noget negativt. Det hele foregik fornuftigt roligt og blev gjort grundigt, så vi er godt tilfredse."

Hans Peter Phillip - 25-02-2021

"Seriøse, venlige og informative konsulenter. Vi følte os meget trygge i processen. Kan kun sige positive ting om "vores" to konsulenter."

Jørn Fritz - 29-01-2021

"Byggeteknikeren var meget positiv og venlig samt gav sig tid til at forklare emner på boligen på en let forståelig måde."

Steen Pøhlsgaard - 20-01-2021

"Super hurtig behandling og meget venlig og ordentlig hjælp i forhold til diverse dokumenter."

Tine Agerskov - 01-03-2021

"Alt i alt en god oplevelse med tilstandsrapport og el-rapport. Professionelle og flinke folk og en god dialog om, hvad der skulle laves."

Ole Pedersen - 22-01-2021

"Syntes bare at I er så hjælpsomme, selvom det sikkert er "dumme" spørgsmål, der stilles. Desuden føler jeg at I har styr på det, og IKKE springer over hvor gærdet er lavest. Man føler sig godt behandlet og tryg i jeres hænder."

John Benny - 26-01-2021

"Det var en god oplevelse - også fordi vi ikke har prøvet det før. Han gik stille og roligt rundt og var god til at besvare vores spørgsmål til de forskellige ting."

Frank Vinther - 18-02-2021

"Jeg var her selv og er selv faglært. Synes de 2 personer var meget kompetente og vi fik en god snak om tingene."

Peter Madsen Greve - 19-01-2021

"Meget kompetent medarbejder, som gav sig tid til at forklare og som var venlig og respektfuld under sit besøg. Det fremstår som et seriøst foretagende, hvor man kan have tillid til det arbejde, der udføres. Det gælder også omvendt når man så skal købe nyt hus. At man ved tingene er grundigt gennemgået."

Marlene Gudmann - 02-02-2021

"Meget professionelt personale, der var super grundige i gennemgangen af huset. Og så var de søde og venlige. Prisen var god. Vil give dem mine varmeste anbefalinger."

Stine og Jacob - 06-02-2021

"Den byggesagkyndige var meget behagelig og professionel under sit besøg. Han forklarede fint manglerne."

Rasmus Andersen - 25-02-2021

"Der var ikke den store forstyrrelse i vores hverdag. Hvis vi spurgte om noget, fik vi svar. Efter udarbejdelsen af rapporten blev vi orienteret om, hvorfor vi fik nogle "k"-er. Det var rigtigt dejligt."

Sanne Boiskau - 01-02-2020

"En saglig og faglig god oplevelse."

Anders Kyllingsbæk - 07-02-2020

"Professionelt forløb med de berørte parter."

Henrik Walter - 06-02-2020

"Alt gik super fint, alle aftaler blev holdt. God service ved gennemgang efter udarbejdelse af tilstandsrapport."

Lone Høhrmann - 22-03-2020

"Grundig gennemgang af sympatiske konsulenter."

Bent Hansen - 23-02-2020

"Venlig konsulent og omhyggelig gennemgang af boligen."

Ingelise Holmsgaard - 14-02-2020

"Vores oplevelse er, at det blev udført meget professionelt, og med en virkelig god forklaring på skaderne. Ligeledes følte vi os trygge i, hvilke skader som vi skal udbedre, og hvilke vi ikke behøver inden salget."

Marice Charlotte - 03-06-2020

"Kompetente og venlige medarbejdere med tid til at forklare tingene, vi spurgte ind til."

Aase Louise - 05-02-2020

"Flinke folk med stor faglig viden."

Frank Blicher - 22-02-2020

"Dem der var hos os, var meget dygtige og grundige. De var også gode til at forklare."

Mette Lundegaard - 06-02-2020

"Jeg blev kontaktet hurtigt. Det var muligt at I selv hentede nøgle ved mægler, så jeg ikke behøvede være på adressen. 4 timer efter sidste planlagte tid modtog jeg alle 3 rapporter, det kalder jeg hurtig og effektiv service.

Pia Jeppesen - 06-06-2020

"Utroligt flinke og effektive konsulenter med godt humør, og havde man spørgsmål fik man et godt og forståeligt svar man kunne bruge til noget."

Anton Peter - 24-05-2020

"Fin forklaring inden udarbejdelsen og fyldestgørende information efterfølgende. Behagelig personlighed."

Maja Nørdrup - 05-06-2020

"En meget personlig og behagelig kontakt med fornuftige forklaringer til bedømmelserne, samt med anvisning til løsninger på problemerne."

Erik Toft Jensen - 13-06-2020

"De to mænd fra Botjek var yderst behagelige og var meget forklarende."

Sidsel Grønn - 29-01-2020

"Begge konsulenter virkede meget erfarne indenfor fagområderne. God mundtlig og skriftlig formidling. Rapporter stemmer overens med, hvad jeg blev orienteret om efter endt gennemgang. God rådgivning i relation til observerede mangler og denne rådgivning lægger et godt grundlag for prioritering af min udbedring af fejl og mangler."

Kristian, Hillerød - 10-02-2020

"God og faglig orientering i undersøgelsens forløb - behagelige konsulenter."

Inge Nørgaard - 29-01-2020

"Personlig og professionel. Kundeservice når det er bedst."

Maria Wivel - 18-02-2020

"Det er første gang vi prøver dette, og jeres konsulent satte sig ned med os og fortalte os, hvordan det foregik trin for trin og tog os med gennem hele processen, og gav sig god tid til at svare på de spørgsmål vi måtte have. En rigtig god oplevelse."

Christina Milbrat - 13-02-2020

"Ukompliceret proces, hurtig rapportering, fin udnyttelse af digitale muligheder."

Svend Mertz - 05-06-2020

"Både konsulenten på el- og tilstandsrapporten var grundige og ordentlige. De kunne på redelig vis argumentere for de ting, de påpegede."

Søren Bo Husum - 25-02-2020

"God respons fra starten. Hurtig fremsendelse af materiale, der skulle udfyldes. Flinke og rare personer, der kom og lavede de 3 rapporter. Tak for god behandling."

Lene Kristiansen - 19-02-2020

"Hjælpsom og punktlig konsulent, som udarbejdede rapporter meget hurtigt efter besøg. Derudover god hjælp fra administration ift. at aftale nyt møde (fik udarbejdet en kladde på tilstandsrapport oprindeligt)."

Henrik Sigmer - 07-06-2020

Sådan finder du husets utætheder

Hvis trykprøven viser, at huset ikke lever op til bygningsreglementets krav til tæthed, er næste skridt at finde ud af, hvor huset er utæt, så du kan få det tætnet.

Der findes forskellige metoder til at finde ud af, hvor huset er utæt. Der er dog intet lovkrav, som angiver, hvilken metode du skal anvende.

En måde at finde utætheder på er ved hjælp af en termografisk undersøgelse, hvor der tages både indvendige og udvendige billeder af dit hus med et varmefølsomt kamera. Billederne viser med forskellige farver de steder, hvor der er temperaturforskelle og utætheder.

En anden mulighed er at anvende røg til at finde utæthederne. Når en røgmaskine producerer røg samtidig med, at der skabes et overtryk, vil røgen trænge ud gennem utætte sprækker i huset.

En tredje mulighed er at bruge et apparat, som kan måle lufthastigheder. Apparatet placeres tæt ved de områder, hvor der er mistanke om, at der kan være utætheder. Hvis lufthastigheden er høj, er det et udtryk for, at der er utætheder. Steder, hvor der typisk er utætheder, er ved fugerne omkring vinduer eller ved samlinger mellem bygningsdele.

Vælg et af vores mest populære produkter

Tilstandsrapport

Få tjekket tilstanden på din bolig, og få styr på skaderne

LÆS MERE

Eleftersyn

Vores el-tekniker gennemgår din ejendom, og du undgår overraskelser

LÆS MERE

Energimærke

Vi synliggør energiforbruget, og giver forslag til forbedringer

LÆS MERE

Pakkeløsning

Få det du har brug for i én samlet pakke:

 • Tilstandsrapport
 • Eleftersyn
 • Energimærke

LÆS MERE

Hvilke utætheder kan en tæthedsprøve identificere?

Når vi udfører en tæthedsprøve undersøger vi alle former for utætheder. Nogle af de typiske utætheder kan blandt andet være:

 • Elinstallationer der gennembryder dampspærret i loftet
 • Halogenspots uden safebox
 • Stålskorstene
 • Samlinger mellem vægge og loft
 • Klemte samlinger i dampspærre
 • Installationer der trækkes i hulmur
 • Gennembrydninger i loft til ventilation
 • Tilslutninger til vinduer i let byggeri
 • Samlinger mellem gulv, fundament og væg
 • Gennembrydninger i ydervæg, særligt i let byggeri
 • Bjælkelag i etageadskillelser

Når vi har foretaget blower door testen, vil du få en rapport, der viser, om boligen er tæt. Rapporten er gyldig så længe der ikke bliver lavet nogle former for tilbygning, udbygning eller renovering.

Hvordan sikrer du, at din nye bolig er testet med en trykprøve?

For alle nybyggerier er det lovpligtigt at bestå en blower door test. Hvis du køber et nyt hus af en entreprenør, eller du af andre årsager ikke selv har stået for byggeriet, bør du sikre dig, at der er lavet en tæthedsprøve på huset. Du skal bede om at få udleveret den testrapport, som firmaet har udført.

På en af de første sider i testrapporten kan du se, om bygningsreglementets krav til husets tæthed er overholdt.

Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Vores uddannede energikonsulenter med speciale i trykprøver udfører blower door testen ude på ejendommen.

Kunne du tænke dig at modtage et uforpligtende tilbud eller vide mere om vores trykprøve og energirådgivning, så er du altid velkomne til at kontakte os.

Viden og råd

Renovering

Nybyggeri

Køberrådgivning

Hvad er en byggerådgiver?

Uvildig rådgivning om byggeteknik, lovgivning og markedsforhold.
Læs mere

Energibesparelse

Energirenovering

Energioptimering

Energirenovering – hvad kan betale sig?

Tænk altid energi ind, når der bygges om eller renoveres.
Læs mere