Bygningssagkyndig og energikonsulent i gang med at besigtige en ejendom

Trykprøver af boligen (Blower door test)

 • Er dit hus tæt?
 • Kan du spare penge på varmeregningen?
 • Hvordan er indeklimaet i boligen?

Ulemper ved et utæt hus

 • Varmen slipper ud
 • Varmetab gør at varmeregningen er uforholdsmæssig dyr
 • Unødigt CO2-udslip
 • Dårligt indeklima med træk samt kolde vægge og gulve
 • Ophobning af fugt i bygningskonstruktionen, som kan skabe kondens og dermed råd og skimmelsvamp, som kan medføre nedbrydning af bygningen

Derfor er en blower door test nødvendig  

En blower door test, som også betegnes en trykprøve eller tæthedsprøve, anvendes til at identificere utætheder i en bygnings klimaskærm. Der vil typisk opstå utætheder ved døre, vinduer og langs samlinger mellem bygningsdele, som kan findes ved hjælp af en tæthedsprøve.

Ved utætheder presses den kolde udendørsluft ind igennem klimaskærmens utæthed, mens den varme luft indefra suges ud. Det kan medføre et varmetab, der koster dig mange penge. Det kan skabe et dårligt indeklima, der har betydning for din egen og din families sundhed.

Byggesagkyndig og energikonsulent i gang med rapportering

Derudover kan der opstå skader på ejendommen, hvis der er utætheder i klimaskærmen, fordi vanddamp i varm luft danner kondens, når den suges ud. Dermed er der risiko for en ophobning af fugt i bygningskonstruktionen, hvilket igen giver gode livsbetingelser for skimmelsvamp og i værste fald medfører en nedbrydning af bygningen på grund af svamp og råd.

Det er vigtigt, at bygninger bliver ventileret af hensyn til indeklimaet. Det afgørende er, at det er en kontrolleret udluftning og ikke en udluftning, der styres af utætheder i boligen.

Et godt indeklima spiller en stor rolle for vores almene komfort og sundhed.

Hurtig og professionel proces

Bestil online eller kontakt os

Udfyld vores kontaktformular, bestil online eller kontakt din lokale afdeling.

Vi rykker ud til dig

Vi kommer herefter på besøg hos dig, når det passer bedst.

Modtagelse af rapporten

Du modtager rapporten inden for 48 timer efter vi har været ude ved dig.

Hvordan laves en trykprøve af boligen?

Ved en trykprøve kan vi eftervise lufttæthedskravet , som fremgår af bygningsreglementet.

Under testen erstatter man midlertidigt en indgangsdør med en fleksibel specialdør med indbygget ventilator.

Ved hjælp af ventilatoren skaber man en trykforskel mellem ude og inde, og luftstrømmen kan nu måles gennem ventilatoren.

Trykprøven bliver udført på følgende måde:

 • En dør afmonteres og erstattes med en specialdør med indbygget ventilator. Det er vigtigt, at den særlige dør slutter tæt og er lufttæt omkring hullet.
 • Ved hjælp af ventilatoren blæses luft ind i huset, så der skabes et overtryk. Efterfølgende anvendes ventilatoren igen for at frembringe et undertryk i huset. Trykforskellene ved overtrykket og undertrykket medfører, at luft både trænger ud og ind gennem sprækker og andre utætheder.
 • Når man opretholder et tryk (eller undertryk) i bygningen, kan man måle flowet og mængden af luft, som strømmer ud af huset inden for en tidsperiode. Dermed kan man angive en værdi for utætheden i huset. Værdien angives i liter pr. sekund pr. kvadratmeter.

Det er et lovkrav, at husets utæthed angives ud fra gennemsnittet af luftflowet for både det overtryk og det undertryk, der frembringes.

Derfor skal du vælge Botjek

Vi har høj kundetilfredshed

Som kunde møder du altid dedikerede og ansvarlige medarbejdere, hvor fagligheden er i fokus. Vi holder, hvad vi lover og lægger stor vægt på at være nærværende.

Vi leverer kvalitetsprodukter

Botjek er DS/EN ISO 9001 certificeret og vi lever op til en lang række krav fra byggeriets kvalitetskontrol. Vi leverer kvalitetsløsninger til vores kunder – og det er vi stolte af.

Vi rykker hurtigt ud

Når du bestiller en rapport hos Botjek, så kontakter vi dig altid indenfor 24 timer. Vi rykker ud indenfor 5 dage og du har dine rapporter klar indenfor 48 timer.

Udfyld formularen
og vi kontakter dig inden for 24 timer

Det siger vores kunder om os

"Jeg er bare så positiv overrasket over hele forløbet! Vi havde brug for alle rapporter lynhurtig og vi fik dem på 4 dage! Konsulenterne var så imødekommende, professionelle og rare at byde indenfor i ens hjem! Bare en helt igennem fantastisk oplevelse."

Jeanette Kjær - 23-01-2021

"SUPER TILFREDS :-) Vi brugte Botjek / Jacob som byggesagkyndig da vi fik bygget vores hus, og det var en stor tryghed for os at vide, at der jævnligt blev tjekket. Der var heldigvis ikke så meget at komme efter, men de ting der var, havde vi aldrig selv fundet/observeret! Vi er fuldt tilfredse med hele forløbet :-) Har i øvrigt også tidligere brugt Botjek ved hussalg. De er super grundige og hurtige, hvis det pludselig skal gå stærkt, som det skulle i vores salgssituation, da der pludselig stod en køber :-) Vi kan kun give gode anbefalinger til Botjek, både ved byggeri og salg."

Kenneth Lyng - 21-12-2021

"I har leveret en hurtig og yderst professionel service, hvor jeg fik rigtig gode forklaringer på mine spørgsmål - og hvor jeg for det meste faktisk ikke behøvede at spørge. Jeres konsulenter kom selv med den relevante information og forklaring. Verdensklasse - og derfor er I allerede anbefalet til en god ven."

Ole, Ølstykke - 11-02-2021

"Jeg fik bare en god fornemmelse af professionalisme, og at de bygningssagkyndige var til at snakke med, og de var gode til at forklare, hvorfor det ene og hvorfor det andet - og om udbedringer overhovedet ville kunne indtjene sig."

Lars Rud - 09-02-2021

"Kort tid fra bestilling til besigtigelse af huset. Hurtig aflevering af rapport efter besigtigelse. Kommer til tiden. God info inden besøg på mail samt ved ankomst."

Morten Smith - 16-01-2021

"Ukompliceret proces, hurtig rapportering, fin udnyttelse af digitale muligheder."

Svend Mertz - 05-06-2020

"To super behagelige konsulenter. Vores varmeste tak og anbefalinger af Lars og Thomas fra Botjek. Virkelig en god oplevelse og håber at den gode tilbagemelding kommer til dem. MEGET behagelige fyre!!"

Anette og Peter - 28-02-2021

"Vores oplevelse er, at det blev udført meget professionelt, og med en virkelig god forklaring på skaderne. Ligeledes følte vi os trygge i, hvilke skader som vi skal udbedre, og hvilke vi ikke behøver inden salget."

Marice Charlotte - 03-06-2020

"Det er grænseoverskridende, at skulle have nogle ind i sit hjem med det formål, at finde evt. fejl....vi blev mødt med stor respekt og værdighed. Boligsagkyndig var i sin tilgang til det hele meget behagelig og ordentlig. Fra at være nervøs for besøget, skabte han hurtig en tillid til, at det hele blev udført på en kvalificeret og ordentlig måde. Gennemgangen af rapporten blev ligeledes fremlagt på en behagelig og respektfuld måde."

Finn-Erik Bendtsen - 29-01-2021

"Jeg blev kontaktet hurtigt. Det var muligt at I selv hentede nøgle ved mægler, så jeg ikke behøvede være på adressen. 4 timer efter sidste planlagte tid modtog jeg alle 3 rapporter, det kalder jeg hurtig og effektiv service.

Pia Jeppesen - 06-06-2020

"En meget personlig og behagelig kontakt med fornuftige forklaringer til bedømmelserne, samt med anvisning til løsninger på problemerne."

Erik Toft Jensen - 13-06-2020

"Kort og godt blev aftaler indgået hurtig - aftaler blev overholdt - kommunikationen var klar og tydelig."

Per Bonnichsen - 18-01-2021

"God, hurtig, professionel og effektiv håndtering, og meget hurtig til at lave rapporterne - de kom samme dag."

Anette & Jan Seerup - 11-02-2021

"Utroligt venlige personer, der kom ud til os. Og de havde virkelig styr på tingene og var meget grundige."

Susanne Isaksen - 12-02-2021

"De to der var her, var rigtigt flinke og hjælpsomme. Deres rapporter gav et realistisk billede af vores hus. De gav os også nogle gode råd."

Maria Søgaard - 01-03-2021

"Professionelle, kompetente, empatiske og effektive personer, der udførte tilstands- og elrapporter."

Hanne og Erik Ravn - 09-02-2021

"Utroligt flinke og effektive konsulenter med godt humør, og havde man spørgsmål fik man et godt og forståeligt svar man kunne bruge til noget."

Anton Peter - 24-05-2020

"Jeres konsulent arbejdede professionelt. Han forklarede hvad han lavede og svarede fyldestgørende på vore spørgsmål."

Jørgen Kristensen - 21-01-2021

"Botjek var fra start til slut informative, ordholden og professionelle i alt, hvad Botjek foretog sig."

Elin Fogh Melvang - 28-01-2021

"Alle aftaler overholdt. Kom til tiden. God gennemgang efter besøg med mundtlige kommentarer på gule og røde markeringer."

Ole Taankvist - 09-02-2021

"Det at få undersøgt og "bedømt" ens ejendom kan godt være lidt betænkeligt, men vi oplevede ikke noget negativt. Det hele foregik fornuftigt roligt og blev gjort grundigt, så vi er godt tilfredse."

Hans Peter Phillip - 25-02-2021

"Seriøse, venlige og informative konsulenter. Vi følte os meget trygge i processen. Kan kun sige positive ting om "vores" to konsulenter."

Jørn Fritz - 29-01-2021

"Byggeteknikeren var meget positiv og venlig samt gav sig tid til at forklare emner på boligen på en let forståelig måde."

Steen Pøhlsgaard - 20-01-2021

"Hjælpsom og punktlig konsulent, som udarbejdede rapporter meget hurtigt efter besøg. Derudover god hjælp fra administration ift. at aftale nyt møde (fik udarbejdet en kladde på tilstandsrapport oprindeligt)."

Henrik Sigmer - 07-06-2020

"God respons fra starten. Hurtig fremsendelse af materiale, der skulle udfyldes. Flinke og rare personer, der kom og lavede de 3 rapporter. Tak for god behandling."

Lene Kristiansen - 19-02-2020

"Det er første gang vi prøver dette, og jeres konsulent satte sig ned med os og fortalte os, hvordan det foregik trin for trin og tog os med gennem hele processen, og gav sig god tid til at svare på de spørgsmål vi måtte have. En rigtig god oplevelse."

Christina Milbrat - 13-02-2020

"Både konsulenten på el- og tilstandsrapporten var grundige og ordentlige. De kunne på redelig vis argumentere for de ting, de påpegede."

Søren Bo Husum - 25-02-2020

"Personlig og professionel. Kundeservice når det er bedst."

Maria Wivel - 18-02-2020

"Det var hurtigt og nemt at finde aftale for syn af hus. Konsulenten var meget venlig og informerede fint og grundigt. Efter syn var det meget let at komme i kontakt med konsulent ift. spørgsmål."

Susanne Barker - 06-10-2019

"God og faglig orientering i undersøgelsens forløb - behagelige konsulenter."

Inge Nørgaard - 29-01-2020

"Kompetent person, der var god til at vise og snakke om fejl og mangler. Man er altid lidt nervøs, når der skal laves alle de rapporter. Men det var en god oplevelse. Tak."

Henning Lund - 02-10-2019

“I kom hurtigt. Jeg ringede torsdag eftermiddag og I kom mandag formiddag. Det var en meget professionel og god gennemgang af alle papirer. En god oplevelse.”

Maj-Britt Sønderup - 08-10-2018

"Kompetente og venlige medarbejdere med tid til at forklare tingene, vi spurgte ind til."

Aase Louise - 05-02-2020

"Flinke folk med stor faglig viden."

Frank Blicher - 22-02-2020

“Konsulenten var utrolig behagelig og tog sin tid til at fortælle mig om, hvad han kiggede på og hvorfor”

Michelle Faber - 08-11-2018

"Begge konsulenter virkede meget erfarne indenfor fagområderne. God mundtlig og skriftlig formidling. Rapporter stemmer overens med, hvad jeg blev orienteret om efter endt gennemgang. God rådgivning i relation til observerede mangler og denne rådgivning lægger et godt grundlag for prioritering af min udbedring af fejl og mangler."

Kristian, Hillerød - 10-02-2020

"De to mænd fra Botjek var yderst behagelige og var meget forklarende."

Sidsel Grønn - 29-01-2020

"Fin forklaring inden udarbejdelsen og fyldestgørende information efterfølgende. Behagelig personlighed."

Maja Nørdrup - 05-06-2020

“I var så søde og rare og gav jer god tid til at forklare tingene for os. Tusind tak for hjælpen”

Jette Løvendahl - 08-10-2018

"Dem der var hos os, var meget dygtige og grundige. De var også gode til at forklare."

Mette Lundegaard - 06-02-2020

"Super hurtig behandling og meget venlig og ordentlig hjælp i forhold til diverse dokumenter."

Tine Agerskov - 01-03-2021

“Super god byggesagkyndig og elmand, der var gode til at forklare sig”

Malene Jensen - 08-10-2018

"Venlig konsulent og omhyggelig gennemgang af boligen."

Ingelise Holmsgaard - 14-02-2020

“God dialog og forklaring på de fundne anmærkninger.”

Preben Jørgensen - 08-10-2018

"Grundig gennemgang af sympatiske konsulenter."

Bent Hansen - 23-02-2020

"Der var ikke den store forstyrrelse i vores hverdag. Hvis vi spurgte om noget, fik vi svar. Efter udarbejdelsen af rapporten blev vi orienteret om, hvorfor vi fik nogle "k"-er. Det var rigtigt dejligt."

Sanne Boiskau - 01-02-2020

"Professionelt forløb med de berørte parter."

Henrik Walter - 06-02-2020

"Alt gik super fint, alle aftaler blev holdt. God service ved gennemgang efter udarbejdelse af tilstandsrapport."

Lone Høhrmann - 22-03-2020

"En saglig og faglig god oplevelse."

Anders Kyllingsbæk - 07-02-2020

"Alt i alt en god oplevelse med tilstandsrapport og el-rapport. Professionelle og flinke folk og en god dialog om, hvad der skulle laves."

Ole Pedersen - 22-01-2021

"Syntes bare at I er så hjælpsomme, selvom det sikkert er "dumme" spørgsmål, der stilles. Desuden føler jeg at I har styr på det, og IKKE springer over hvor gærdet er lavest. Man føler sig godt behandlet og tryg i jeres hænder."

John Benny - 26-01-2021

"Det var en god oplevelse - også fordi vi ikke har prøvet det før. Han gik stille og roligt rundt og var god til at besvare vores spørgsmål til de forskellige ting."

Frank Vinther - 18-02-2021

"Jeg var her selv og er selv faglært. Synes de 2 personer var meget kompetente og vi fik en god snak om tingene."

Peter Madsen Greve - 19-01-2021

"Meget kompetent medarbejder, som gav sig tid til at forklare og som var venlig og respektfuld under sit besøg. Det fremstår som et seriøst foretagende, hvor man kan have tillid til det arbejde, der udføres. Det gælder også omvendt når man så skal købe nyt hus. At man ved tingene er grundigt gennemgået."

Marlene Gudmann - 02-02-2021

"Meget professionelt personale, der var super grundige i gennemgangen af huset. Og så var de søde og venlige. Prisen var god. Vil give dem mine varmeste anbefalinger."

Stine og Jacob - 06-02-2021

"Den byggesagkyndige var meget behagelig og professionel under sit besøg. Han forklarede fint manglerne."

Rasmus Andersen - 25-02-2021

Hvilke bygninger kan få en blower door test?

Alle bygninger kan få trykprøver - uanset størrelse. Vi udfører trykprøver af alt fra et enkelt rum eller vindue til bygninger på flere tusinde kvadratmeter. Alle test bliver udført i henhold til standarden DS/EN ISO 9972.

Myndighederne kan stille krav om trykprøve i forbindelse med byggetilladelse. Flere og flere kommuner er begyndt at stille blower door test som krav til alle bygninger, der er varmet op til over 15°C. Det er bygherrens ansvar at kravene i byggetilladelsen er overholdt.

En blower door test kombineres ofte med en efterfølgende undersøgelse – især hvis testen viser, at bygningen ikke lever op til bygningsreglementets krav. Med en efterfølgende undersøgelse kan du finde og udbedre den eller de utætheder, der fremgår af tæthedsprøven.

Sådan finder du husets utætheder

Hvis trykprøven viser, at huset ikke lever op til bygningsreglementets krav til tæthed, er næste skridt at finde ud af, hvor huset er utæt, så du kan få det tætnet.

Der findes forskellige metoder til at finde ud af, hvor huset er utæt. Der er dog intet lovkrav, som angiver, hvilken metode du skal anvende.

En måde at finde utætheder på er ved hjælp af en termografisk undersøgelse, hvor der tages både indvendige og udvendige billeder af dit hus med et varmefølsomt kamera. Billederne viser med forskellige farver de steder, hvor der er temperaturforskelle og utætheder.

En anden mulighed er at anvende røg til at finde utæthederne. Når en røgmaskine producerer røg samtidig med, at der skabes et overtryk, vil røgen trænge ud gennem utætte sprækker i huset.

En tredje mulighed er at bruge et apparat, som kan måle lufthastigheder. Apparatet placeres tæt ved de områder, hvor der er mistanke om, at der kan være utætheder. Hvis lufthastigheden er høj, er det et udtryk for, at der er utætheder. Steder, hvor der typisk er utætheder, er ved fugerne omkring vinduer eller ved samlinger mellem bygningsdele.

Hvordan sikrer du, at din nye bolig er testet med en trykprøve?

Hvis du køber et nyt hus af en entreprenør eller du af andre årsager ikke selv har stået for byggeriet, bør du sikre dig, at der er lavet en tæthedsprøve på huset. Du skal bede om at få udleveret den testrapport, som firmaet har udført.

På en af de første sider i testrapporten kan du se, om bygningsreglementets krav til husets tæthed er overholdt.

Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Vores uddannede energikonsulenter med speciale i trykprøver udfører blower door testen ude på ejendommen.

Kunne du tænke dig at modtage et uforpligtende tilbud eller vide mere om vores trykprøve og energirådgivning, så er du altid velkomne til at kontakte os.

Læs mere
Læs mindre

Vælg et af vores mest populære produkter

Tilstandsrapport

Få tjekket tilstanden på din bolig, og få styr på skaderne

LÆS MERE

Eleftersyn

Vores el-tekniker gennemgår din ejendom, og du undgår overraskelser

LÆS MERE

Energimærke

Vi synliggør energiforbruget, og giver forslag til forbedringer

LÆS MERE

Pakkeløsning

Få det du har brug for i én samlet pakke:

 • Tilstandsrapport
 • Eleftersyn
 • Energimærke

LÆS MERE

Viden og råd

Førsynsrapport

Tilstandsrapport

Eleftersyn

Undgå anmærkning i tilstandsrapporten

Med en førsynsrapport kan du udbedre skader inden tilstandsrapporten gøres færdig.
Læs mere

Indeklima

Ventilation

Luftfugtighed

Skimmelsvamp

Energibesparelse

Energirenovering

Energimærke