Hvilke skader kan man opleve i huse fra 60’erne og 70’erne?
Læs mereHvad er termografi?
Termografi er en målemetode, der ved hjælp af et infrarødt kamera registrerer temperaturforskelle i bygninger. Metoden tager udgangspunkt i, at alle overflader udsender en infrarød stråling, der ikke kan opfattes af det menneskelige øje.
Når strålingen ses igennem et termisk kamera, skiller varme genstande og overflader sig ud mod køligere baggrunde. Dette gør det muligt at se overfladens temperatur med det blotte øje.
En termografisk undersøgelse kan ikke dokumentere et varmetab direkte, men er et godt værktøj til at undersøge en bygnings konstruktion og opdage utætheder, kolde overflader, kuldebroer, manglende isolering samt fugt- og vandskader, der er stærke indikatorer for varmetab.
Termografi kan på den måde hjælpe med at finde årsagen til varmetab og træk i bygningen. Dermed får du mulighed for at udbedre skaderne, hvilket både giver en lavere varmeregning, et bedre indeklima og en bedre lydisolering.
Det kræver erfaring at tolke billederne fra termograferingen. Derfor kan det ikke anbefales at leje et termografikamera og foretage undersøgelsen selv.
Hvad kan termografi bruges til?
Termografi kan bruges til at opdage utætheder og lækager samt afdække trækproblemer og manglende isolering i bygningen. En termografisk undersøgelse kan på den måde anvendes til at foretage energiforbedringer til at sikre et bedre indeklima og et mindre varmetab.
Den termografiske undersøgelse viser, om:
- der er utætheder (typisk ved stikkontakter, skorstenen, klimaskærmen og dampspærren), som kan give problemer med råd og svamp
- der er kuldebroer, linjetab og transmissionstab
- der er kolde overflader, hvor der kan dannes kondens, som dermed kan give problemer med skimmelsvamp
- gulvvarmeslanger ligger rigtigt, så varmen fordeles bedst muligt
- elinstallationer er udført korrekt, så de ikke bliver overophedede
- du har eller har haft mår eller rotter på loftet, som har ødelagt isoleringen
Termografering kan med fordel også benyttes til at finde skjulte installationer som ventilationsrør og gulvvarme uden at skulle nedbryde selve konstruktionen. Det kræver selvfølgelig, at disse installationer er varme, ellers vil en termografisk undersøgelse ikke afsløre dem.
Elteknikere bruger desuden termografi til at finde overophedede elledninger og -tavler. El-termografi forudsætter certificering af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.
Hvad er kuldebroer og hvordan behandler jeg dem?
En kuldebro er et sted, hvor kulden kan trænge ind udefra gennem husets konstruktioner. Kuldebroer er problematiske, da de kan lede til varmetab og resultere i et øget energiforbrug. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved dem.
En kuldebro kan fx opstå steder, hvor materialer har direkte forbindelse fra husets yderside til husets inderside, så kulden kan transporteres gennem materialet.
Kuldebroer ses typisk i huse, hvor en muret ydervæg møder et vindue. Her er den afsluttende mursten op til et vindue ofte sat på tværs mellem ydervæg og indervæg. Det skaber en kuldebro omkring vinduet, som fremgår af termografien.
Når du ved, at huset har kuldebroer ved vinduet, kan du gøre noget ved det. I forbindelse med at du skifter et vindue, kan du skære i den sten,
der ligger på tværs, så du kan indsætte den manglende isolering.
Allerede på nuværende tidspunkt har du minimeret kuldebroen så meget, at du ville kunne mærke en forskel på dit indeklima og din varmeregning.
En kuldebro kan også opstå, hvis et isoleringsarbejde ikke er udført omhyggeligt. Isoleringen kan ligge forkert inde i en hulmur eller kan være sunket sammen. Det kan du ikke se, da isoleringen er skjult inde i hulmuren. Med en termografisk undersøgelse kan du se, om hulmursisoleringen ligger, som den skal, og om den isolerer tilstrækkeligt.
De termografiske billeder kan også vise, hvor du med fordel kan efterisolere for at forbedre dit indeklima og nedsætte dit energiforbrug.
Forudsætninger for god bygningstermografi
Temperaturforskellen mellem inde og ude bør ikke være under 10 grader. I Danmark betyder det i praksis, at målingen kun kan udføres fra november til april, medmindre du sætter ekstra varme på indenfor og dermed får en større temperaturforskel.
Termograferingen skal helst udføres i overskyet vejr, da boligens overflader bliver varmet op af solen og dermed giver ukorrekte målinger. Når solen varmer boligens overflader op, er det næsten umuligt at se, hvor varmen trænger ud. Det er også vigtigt, at det er stille vejr, da blæst kan forstyrre kameraet.
Man kan vælge at foretage termograferingen indefra, så man ikke er så bundet af vejret, men temperaturforskellen skal stadig være mindst 10 grader. Foretager man fotograferingen indefra, kan man måske ikke få sokkel og det øverste af væggen med.
Benyttes termografi til lokalisering af utætheder i bygninger, skal der være en trykforskel mellem ude og inde på mindst 5 Pa. For at tydeliggøre utætheder kan der laves en tæthedsprøve (Blower door test), som sikrer en konstant luftstrøm gennem klimaskærmen på op til 50 Pa.
Det siger vores kunder om os
Hvordan foregår termograferingen?
Termograferingen foregår med et termografisk kamera, hvor du efterfølgende får billeder med aftegninger, der tydeligt viser temperaturforskellene på bygningens overflader. Vi kan termografere både indvendigt og udvendigt og på den måde sikre, at vi får afdækket alle trækproblemer og isoleringstilstande i bygningen.
Kan termografering udføres på alle huse?
Termografering kan udføres på alle huse, både nye og ældre helårshuse og sommerhuse. Du kan også få udført en undersøgelse af en lejlighed, hvis du ønsker det. Der er ingen begrænsninger.
Hvad kan termografering i forhold til et energimærke?
I energimærket er der en del teoretiske værdier. I termografering er det meget konkrete forhold. Man kan ikke anvende det ene frem for det andet, idet forskellene er så store.
Et energimærke fortæller bl.a. hvor stort et teoretisk varmeforbrug, der er i huset, og om det er godt eller dårligt i forhold til andre huse. Det kan en termografisk undersøgelse ikke vise. Desuden beskriver et energimærke hvilke energiforbedringer, som kan betale sig, og hvad de koster.
Termograferingen kan til gengæld vise andre forhold, som energimærket ikke viser.
Den store fordel ved en termografering er, at den afslører de største varmesyndere uden, at du behøver at ødelægge noget i huset. Du behøver for eksempel ikke brække gulvet op for at se, om det er isoleret godt nok.
Desuden kan den afsløre fejl, der ikke er synlige, såsom at isoleringen i et hjørne ikke støder tæt sammen. Et termografisk foto er meget illustrativt og visuelt. Det er nemt for en boligejer at se, hvis der er noget helt galt.
Kontakt din lokale Botjek afdeling for at få svar på dine spørgsmål eller et tilbud på de ydelser, du ønsker.