Termografi

 • Tror du, at der mangler isolering i din bolig?
 • Eller virker det som om, at din bolig er utæt?

Få svar på dine spørgsmål med en termografisk undersøgelse

Hvad er termografi?

Termografi er en metode til at registrere temperaturen på en given overflade. Metoden tager udgangspunkt i, at alle overflader udsender en infrarød stråling, der ikke kan opfattes af det menneskelige øje.

Når strålingen ses igennem et termisk kamera, skiller varme genstande og overflader sig ud mod køligere baggrunde. Med andre ord kan man med det blotte øje se overfladens temperatur.

Termografi er et godt værktøj til at undersøge en bygnings konstruktion og opdage utætheder, kolde overflader, kuldebroer, manglende isolering samt fugt- og vandskader.

Dermed får du mulighed for at udbedre skaderne, hvilket både giver en lavere varmeregning, et bedre indeklima og en bedre lydisolering.

Det kræver erfaring at tolke billederne fra termograferingen. Derfor kan det ikke anbefales at leje et termografikamera og foretage undersøgelsen selv.

Hvad kan termografi bruges til?

Den termografiske undersøgelse viser, om:

 • der er utætheder (typisk ved stikkontakter, skorstenen, klimaskærmen og dampspærren), som kan give problemer med råd og svamp
 • der er kuldebroer, linjetab og transmissionstab
 • der er kolde overflader, hvor der kan dannes kondens, som dermed kan give problemer med skimmelsvamp
 • gulvvarmeslanger ligger rigtigt, så varmen fordeles bedst muligt
 • elinstallationer er udført korrekt, så de ikke bliver overophedede
 • du har eller har haft mår eller rotter på loftet, som har ødelagt isoleringen

Elteknikere bruger desuden termografi til at finde overophedede elledninger og -tavler. El-termografi forudsætter certificering af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

Derfor skal du vælge Botjek

Vi har høj kundetilfredshed

Som kunde møder du altid dedikerede og ansvarlige medarbejdere, hvor fagligheden er i fokus. Vi holder, hvad vi lover og lægger stor vægt på at være nærværende.

Vi leverer kvalitetsprodukter

Botjek er DS/EN ISO 9001 certificeret og vi lever op til en lang række krav fra byggeriets kvalitetskontrol. Vi leverer kvalitetsløsninger til vores kunder – og det er vi stolte af.

Vi rykker hurtigt ud

Når du bestiller en rapport hos Botjek, så kontakter vi dig altid indenfor 24 timer. Vi rykker ud indenfor 5 dage og du har dine rapporter klar indenfor 48 timer.

Hvad er kuldebroer og hvordan behandler jeg dem?

En kuldebro er et sted, hvor kulden kan trænge ind udefra gennem husets konstruktioner. En kuldebro kan fx opstå steder, hvor materialer har direkte forbindelse fra husets yderside til husets inderside, så kulden kan transporteres gennem materialet.

Kuldebroer ses typisk i huse, hvor en muret ydervæg møder et vindue. Her er den afsluttende mursten op til et vindue ofte sat på tværs mellem ydervæg og indervæg. Det skaber en kuldebro omkring vinduet, som fremgår af termografien.

Når du ved, at huset har kuldebroer ved vinduet, kan du gøre noget ved det. I forbindelse med at du skifter et vindue, kan du skære i den sten, der ligger på tværs, så du kan indsætte den manglende isolering.

Allerede på nuværende tidspunkt har du minimeret kuldebroen så meget, at du ville kunne mærke en forskel på dit indeklima og din varmeregning.

En kuldebro kan også opstå, hvis et isoleringsarbejde ikke er udført omhyggeligt. Isoleringen kan ligge forkert inde i en hulmur eller kan være sunket sammen. Det kan du ikke se, da isoleringen er skjult inde i hulmuren. Med en termografisk undersøgelse kan du se, om hulmursisoleringen ligger, som den skal, og om den isolerer tilstrækkeligt.

De termografiske billeder kan også vise, hvor du med fordel kan efterisolere for at forbedre dit indeklima og nedsætte dit energiforbrug.

Vælg et af vores mest populære produkter

Tilstandsrapport

Få tjekket tilstanden på din bolig, og få styr på skaderne

LÆS MERE

Eleftersyn

Vores el-tekniker gennemgår din ejendom, og du undgår overraskelser

LÆS MERE

Energimærke

Vi synliggør energiforbruget, og giver forslag til forbedringer

LÆS MERE

Pakkeløsning

Få det du har brug for i én samlet pakke:

 • Tilstandsrapport
 • Eleftersyn
 • Energimærke

LÆS MERE

Forudsætninger for god bygningstermografi

Temperaturforskellen mellem inde og ude bør ikke være under 10 grader. I Danmark betyder det i praksis, at målingen kun kan udføres fra november til april, med mindre du sætter ekstra varme på indenfor og dermed får en større temperaturforskel.

Termograferingen skal helst udføres i overskyet vejr, da boligens overflader bliver varmet op af solen og dermed giver ukorrekte målinger. Når solen varmer boligens overflader op, er det næsten umuligt at se, hvor varmen trænger ud. Det er også vigtigt, at det er stille vejr, da blæst kan forstyrre kameraet.

Man kan vælge at foretage termograferingen indefra, så man ikke er så bundet af vejret, men temperaturforskellen skal stadig være mindst 10 grader. Fortager man fotograferingen indefra, kan man måske ikke få sokkel og det øverste af væggen med.

Benyttes termografi til lokalisering af utætheder i bygninger, skal der være en trykforskel mellem ude og inde på mindst 5 Pa. For at tydeliggøre utætheder kan der laves en tæthedsprøve (Blower door test), som sikrer en konstant luftstrøm gennem klimaskærmen på op til 50 Pa.

Kan termografering udføres på alle huse?

Termografering kan udføres på alle huse, både nye og ældre helårshuse og sommerhuse. Du kan også få udført en undersøgelse af en lejlighed, hvis du ønsker det. Der er ingen begrænsninger.

Hvad kan termografering i forhold til et energimærke?

I energimærket er der en del teoretiske værdier. I termografering er det meget konkrete forhold. Man kan ikke anvende det ene frem for det andet, idet forskellene er så store.

Et energimærke fortæller bl.a. hvor stort et teoretisk varmeforbrug, der er i huset, og om det er godt eller dårligt i forhold til andre huse. Det kan en termografisk undersøgelse ikke vise. Desuden beskriver et energimærke hvilke energiforbedringer, som kan betale sig, og hvad de koster.

Termograferingen kan til gengæld vise andre forhold, som energimærket ikke viser. Den store fordel ved en termografering er, at den afslører de største varmesyndere uden, at du behøver at ødelægge noget i huset. Du behøver for eksempel ikke brække gulvet op for at se, om det er isoleret godt nok.

Desuden kan den afsløre fejl, der ikke er synlige, såsom at isoleringen i et hjørne ikke støder tæt sammen. Et termografisk foto er meget illustrativt og visuelt. Det er nemt for en boligejer at se, hvis der er noget helt galt.

Kontakt din lokale Botjek afdeling for at få svar på dine spørgsmål eller et tilbud på de ydelser, du ønsker.

Læs mere
Læs mindre

Det siger vores kunder om os

"Det var hurtigt og nemt at finde aftale for syn af hus. Konsulenten var meget venlig og informerede fint og grundigt. Efter syn var det meget let at komme i kontakt med konsulent ift. spørgsmål."

Susanne Barker - 06-10-2019

"Kompetent person, der var god til at vise og snakke om fejl og mangler. Man er altid lidt nervøs, når der skal laves alle de rapporter. Men det var en god oplevelse. Tak."

Henning Lund - 02-10-2019

“I kom hurtigt. Jeg ringede torsdag eftermiddag og I kom mandag formiddag. Det var en meget professionel og god gennemgang af alle papirer. En god oplevelse.”

Maj-Britt Sønderup - 08-10-2018

“Konsulenten var utrolig behagelig og tog sin tid til at fortælle mig om, hvad han kiggede på og hvorfor”

Michelle Faber - 08-11-2018

“I var så søde og rare og gav jer god tid til at forklare tingene for os. Tusind tak for hjælpen”

Jette Løvendahl - 08-10-2018

“Super god byggesagkyndig og elmand, der var gode til at forklare sig”

Malene Jensen - 08-10-2018

“God dialog og forklaring på de fundne anmærkninger.”

Preben Jørgensen - 08-10-2018

Udfyld formularen og vi kontakter dig inden for 24 timer

Tak for din henvendelse

Viden og råd

Hvad betyder karaktererne K1, K2 og K3 i en tilstandsrapport?

K1

K2

K3

Tilstandsrapport

Hvad betyder K1, K2 og K3?

I forbindelse med køb og salg af en bolig er der mange forhold, som både køber og sælger skal være o...
Læs mere

Efterisolering

Efterisolering

Det er ikke lovpligtigt at efterisolere sit hus, men du kan med fordel gøre det. En god isolering gø...
Læs mere

Digital Tilstandsrapport

DTR

Digital tilstands-rapport (DTR)

En Digital Tilstandsrapport – eller DTR, som den også kaldes – er en slags digitalt bilag til den sk...
Læs mere