Byggesagkyndig og energikonsulent besigtiger en ejendom

Bygningssagkyndig

 • Er du på udkig efter en ny bolig?
 • Overvejer du at sælge din ejendom?
 • Har du planer om at renovere eller bygge nyt?

Få rådgivning til dit projekt af vores beskikkede byggesagkyndige, som alle er specialister og opdaterede med nyeste viden inden for områderne

Bygningssagkyndig:
Sådan udarbejder jeg en tilstandsrapport

Vi tog med bygningssagkyndig og energikonsulent Jan Heiner Nielsen, da han skulle udarbejde en tilstandsrapport på et hus. I videoen fortæller Jan om opgaverne før, under og efter besigtigelsen af en ejendom.

Youtube video Byggesagkyndig - sådan udarbejder jeg en tilstandsrapport
Energikonsulent tjekker isolering i hulmur

Hvad enten du ønsker at sælge hus, købe en bolig, renovere eller bygge nyt, er det en god idé at få en byggesagkyndig til at skabe et byggeteknisk overblik over ejendommen.

Skal du sælge hus og tegne en ejerskifteforsikring, så er det en beskikket byggesagkyndig, der skal gennemgå huset og udarbejde en tilstandsrapport. Den sagkyndige er beskikket af Sikkerhedsstyrelsen.

Det er ikke lovpligtigt at udarbejde en tilstandsrapport i forbindelse med salg af hus. Det er det til gengæld, hvis køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med hushandel og hvis sælger skal slippe for sit 10-årige ansvar.

Beskikkede byggesagkyndige

Langt de fleste, der rådgiver om byggeri, er byggesagkyndige, men kun de beskikkede udarbejder tilstandsrapporter under huseftersynsordningen, som benyttes ved køb og salg af boliger i Danmark.

I Danmark findes der omkring 500 beskikkede byggesagkyndige, hvoraf der cirka er 400, som udarbejder tilstandsrapporter.

For at kunne kvalificere sig til titlen skal man have:

 • En byggeteknisk grunduddannelse fra en af statens to arkitektskoler, en af ingeniørhøjskolerne, bygningskonstruktøruddannelsen, Danmarks Tekniske Universitet eller en tilsvarende uddannelse fra ind- eller udland
 • Godkendelse til udarbejdelse af tilstandsrapporter af huseftersynsordningen og udarbejde et vist antal tilstandsrapporter årligt
 • Minimum 5 års påvist erhvervserfaring med bygningstilsyn inden for de sidste 10 år
Bygningssagkyndig Tjekker Loft
Byggesagkyndig og energikonsulent besigtiger en ejendom (1)

Man skal desuden deltage i et optagelseskursus og bestå en eksamen. Efter bestået eksamen skal man deltage i et mentorforløb, før man selv må indberette tilstandsrapporter.

Når man er beskikket byggesagkyndig skal man deltage i obligatoriske kurser og møder om huseftersynsordningen, som Sikkerhedsstyrelsen arrangerer. Beskikkelsen som bygningssagkyndig gælder i 3 år ad gangen og der skal løbende ansøges om genbeskikkelse. Beskikkelsen er personlig og gives af Sikkerhedsstyrelsen.

Udfyld formularen
og vi kontakter dig inden for 24 timer

Tak for din henvendelse

Skal du sælge, købe, vedligeholde eller bygge nyt?

Hvad enten du ønsker at sælge hus, købe en bolig, renovere eller bygge nyt, er det en god idé at få en byggesagkyndig til at skabe et byggeteknisk overblik over ejendommen.

 • Hvis du skal sælge din bolig, udarbejder den bygningssagkyndige en tilstandsrapport, der beskriver husets skader. Med den kan du som sælger fraskrive dig det 10-årige ansvar for fejl og mangler via en ejerskifteforsikring. Sælger skal ved lov også få vurderet boligens energimæssige tilstand via en Energimærkning
 • Skal du derimod købe en bolig, er der mange andre informationer at forholde sig til. Derfor tilbyder Botjeks byggesagkyndige uvildig køberrådgivning om boligens byggetekniske tilstand, det forventede energiforbrug, og hvad det vil koste at renovere eller bygge om
 • Ønsker du ikke at købe en ny, men blot at vedligeholde din nuværende bolig på bedste vis, kan det være en hjælp at få udarbejdet en vedligeholdelsesplan. Dermed bliver du klar over, hvor du skal starte og hvor meget du kan forvente at betale for vedligeholdelsen. For at udarbejde planen, laver vi en byggeteknisk gennemgang af hele ejendommen fra kælder til kvist, hvor vi kortlægger boligens tilstand. Dernæst udarbejder vi en plan med konkrete forslag til, hvordan du bedst vedligeholder din ejendom

Vil du hverken sælge, købe eller vedligeholde, men derimod bygge nyt? Så bør du også have en byggesagkyndig med helt fra starten. Dermed kan du sikre dig mod alvorlige byggefejl i det nye hus.

Derfor skal du vælge Botjek

Vi har høj kundetilfredshed

Som kunde møder du altid dedikerede og ansvarlige medarbejdere, hvor fagligheden er i fokus. Vi holder, hvad vi lover og lægger stor vægt på at være nærværende.

Vi leverer kvalitetsprodukter

Botjek er DS/EN ISO 9001 certificeret og vi lever op til en lang række krav fra byggeriets kvalitetskontrol. Vi leverer kvalitetsløsninger til vores kunder – og det er vi stolte af.

Vi rykker hurtigt ud

Når du bestiller en rapport hos Botjek, så kontakter vi dig altid indenfor 24 timer. Vi rykker ud indenfor 5 dage og du har dine rapporter klar indenfor 48 timer.

Kontakt en byggesagkyndig fra Botjek

Hos Botjek er vi omkring 50 beskikkede og højt kvalificerede bygningssagkyndige, som tilbyder tilstandsrapporter, energimærker, køberrådgivning mv.

Samtlige sagkyndige har en uddannelsesbaggrund som arkitekt, bygningskonstruktør eller ingeniør samt mindst 5 års erfaring med bygningstilsyn, hvilket giver dem en høj faglig baggrund og byggeteknisk erfaring.

Vi har afdelinger i hele landet, så uanset hvor i Danmark din bolig er beliggende, kan vi hjælpe med at udarbejde en rapport på den.

Ønsker du at få besøg af en bygningssagkyndig i forbindelse med for eksempel salg af din bolig, køb af ejendom, renovering eller ombygning, så tag kontakt til en af vores lokale Botjek afdelinger.

Læs mere
Læs mindre

Det siger vores kunder om os

"Hjælpsom og punktlig konsulent, som udarbejdede rapporter meget hurtigt efter besøg. Derudover god hjælp fra administration ift. at aftale nyt møde (fik udarbejdet en kladde på tilstandsrapport oprindeligt)."

Henrik Sigmer - 07-06-2020

"Ukompliceret proces, hurtig rapportering, fin udnyttelse af digitale muligheder."

Svend Mertz - 05-06-2020

"Vores oplevelse er, at det blev udført meget professionelt, og med en virkelig god forklaring på skaderne. Ligeledes følte vi os trygge i, hvilke skader som vi skal udbedre, og hvilke vi ikke behøver inden salget."

Marice Charlotte - 03-06-2020

"Jeg blev kontaktet hurtigt. Det var muligt at I selv hentede nøgle ved mægler, så jeg ikke behøvede være på adressen. 4 timer efter sidste planlagte tid modtog jeg alle 3 rapporter, det kalder jeg hurtig og effektiv service.

Pia Jeppesen - 06-06-2020

"En meget personlig og behagelig kontakt med fornuftige forklaringer til bedømmelserne, samt med anvisning til løsninger på problemerne."

Erik Toft Jensen - 13-06-2020

"Utroligt flinke og effektive konsulenter med godt humør, og havde man spørgsmål fik man et godt og forståeligt svar man kunne bruge til noget."

Anton Peter - 24-05-2020

"God respons fra starten. Hurtig fremsendelse af materiale, der skulle udfyldes. Flinke og rare personer, der kom og lavede de 3 rapporter. Tak for god behandling."

Lene Kristiansen - 19-02-2020

"Det er første gang vi prøver dette, og jeres konsulent satte sig ned med os og fortalte os, hvordan det foregik trin for trin og tog os med gennem hele processen, og gav sig god tid til at svare på de spørgsmål vi måtte have. En rigtig god oplevelse."

Christina Milbrat - 13-02-2020

"Både konsulenten på el- og tilstandsrapporten var grundige og ordentlige. De kunne på redelig vis argumentere for de ting, de påpegede."

Søren Bo Husum - 25-02-2020

"Personlig og professionel. Kundeservice når det er bedst."

Maria Wivel - 18-02-2020

"Det var hurtigt og nemt at finde aftale for syn af hus. Konsulenten var meget venlig og informerede fint og grundigt. Efter syn var det meget let at komme i kontakt med konsulent ift. spørgsmål."

Susanne Barker - 06-10-2019

"God og faglig orientering i undersøgelsens forløb - behagelige konsulenter."

Inge Nørgaard - 29-01-2020

"Kompetent person, der var god til at vise og snakke om fejl og mangler. Man er altid lidt nervøs, når der skal laves alle de rapporter. Men det var en god oplevelse. Tak."

Henning Lund - 02-10-2019

“I kom hurtigt. Jeg ringede torsdag eftermiddag og I kom mandag formiddag. Det var en meget professionel og god gennemgang af alle papirer. En god oplevelse.”

Maj-Britt Sønderup - 08-10-2018

"Kompetente og venlige medarbejdere med tid til at forklare tingene, vi spurgte ind til."

Aase Louise - 05-02-2020

"Flinke folk med stor faglig viden."

Frank Blicher - 22-02-2020

“Konsulenten var utrolig behagelig og tog sin tid til at fortælle mig om, hvad han kiggede på og hvorfor”

Michelle Faber - 08-11-2018

"Begge konsulenter virkede meget erfarne indenfor fagområderne. God mundtlig og skriftlig formidling. Rapporter stemmer overens med, hvad jeg blev orienteret om efter endt gennemgang. God rådgivning i relation til observerede mangler og denne rådgivning lægger et godt grundlag for prioritering af min udbedring af fejl og mangler."

Kristian, Hillerød - 10-02-2020

"De to mænd fra Botjek var yderst behagelige og var meget forklarende."

Sidsel Grønn - 29-01-2020

"Fin forklaring inden udarbejdelsen og fyldestgørende information efterfølgende. Behagelig personlighed."

Maja Nørdrup - 05-06-2020

“I var så søde og rare og gav jer god tid til at forklare tingene for os. Tusind tak for hjælpen”

Jette Løvendahl - 08-10-2018

"Dem der var hos os, var meget dygtige og grundige. De var også gode til at forklare."

Mette Lundegaard - 06-02-2020

“Super god byggesagkyndig og elmand, der var gode til at forklare sig”

Malene Jensen - 08-10-2018

"Venlig konsulent og omhyggelig gennemgang af boligen."

Ingelise Holmsgaard - 14-02-2020

“God dialog og forklaring på de fundne anmærkninger.”

Preben Jørgensen - 08-10-2018

"Grundig gennemgang af sympatiske konsulenter."

Bent Hansen - 23-02-2020

"Der var ikke den store forstyrrelse i vores hverdag. Hvis vi spurgte om noget, fik vi svar. Efter udarbejdelsen af rapporten blev vi orienteret om, hvorfor vi fik nogle "k"-er. Det var rigtigt dejligt."

Sanne Boiskau - 01-02-2020

"Professionelt forløb med de berørte parter."

Henrik Walter - 06-02-2020

"Alt gik super fint, alle aftaler blev holdt. God service ved gennemgang efter udarbejdelse af tilstandsrapport."

Lone Høhrmann - 22-03-2020

"En saglig og faglig god oplevelse."

Anders Kyllingsbæk - 07-02-2020

Vælg et af vores mest populære produkter

Byggesagkyndig udarbejder tilstandsrapport til et hus

Tilstandsrapport

Få tjekket tilstanden på din bolig, og få styr på skaderne

LÆS MERE

Eltekniker foretager et eleftersyn

Eleftersyn

Vores el-tekniker gennemgår din ejendom, og du undgår overraskelser

LÆS MERE

Energikonsulent Kontrollere Isolering ift. energimærke

Energimærke

Vi synliggør energiforbruget, og giver forslag til forbedringer

LÆS MERE

Tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærke

Pakkeløsning

Få det du har brug for i én samlet pakke:

 • Tilstandsrapport
 • Eleftersyn
 • Energimærke

LÆS MERE

Viden og råd

Vinter I Danmark

Klimaskærm

Bolig

Vinterklar

Sådan bliver dit hus klart til vinteren

Få råd til, hvordan du sikre boligens klimaskærm så du undgår skader som råd og svamp
Læs mere
Energikonsultent udarbejder energimærke

Energibesparelse

Energirenovering

Tilskud

Nye tilskud til energirenovering

Med Bygningspuljens tilskud kan du spare op til 30% på energibesparende boligrenoveringer
Læs mere
Skybrud og oversvømmelse i villakvarter

Skybrud

Stormflod

Oversvømmelse

Vandskade

Sådan sikrer du din bolig mod skybrud

Og hvad du skal gøre, hvis uheldet alligevel er ude og du får vand ind i din bolig
Læs mere