Slip for et bekosteligt energispild
Den kolde tid er så småt ved at være over os, og det kan hurtigt blive et problem for dig, hvis du bor i en bolig, der ikke er tilstrækkelig isoleret.
Dette kan b.la. resultere i større varmetab og energispild i den vindblæste og kølige periode af året, da varmen forsvinder via kuldebroer, hvilket tydeligt kan ses på regningen for varme.
Selvom din bolig måske blev isoleret, da den blev bygget eller istandsat, bliver den dog ofte utæt over tid, hvorefter der opstår træk og kuldebroer.
En løsning på dette problem er i den forbindelse at skrue op for varmen, men det kan dog blive meget bekosteligt over længere tid, hvilket kun er mere aktuelt i takt med den seneste tids energipriser.
Hvad forårsager en kuldebro?
En kuldebro har bedst forudsætninger, hvis væggen er massiv (indemur og ydermur er sammenmuret). Her er i den forbindelse nedsat mulighed for god isolering, hvorfor der lettere opstår en kuldebro.
Kuldebroer forekommer også oftere, hvis ydervægge konstrueret af træ er fastgjorte via stolper eller bjælker til indervæggen.
Den mest typiske og primære årsag til at en kuldebro opstår, er dog generelt dårlig isolering.
Ved brug af f.eks. hulmursisolering risikeres det b.la. at isoleringen med tiden synker sammen, mens ældre lister og utætte vinduer også er en stor synder.
Hvordan du undgår og bekæmper kuldebroer
- Foretag en amatørservicekontrol for kuldebroer med en lighter. Du kan lettere opdage kuldebroer i forbindelse med kolde og fugtige overflader eller steder, hvor der kan forekomme træk. Lighteren benyttes for at se, om flammen blafrer, når du holder den op til de områder, som du undersøger for træk.
- Få en bygningssagkyndig til at foretage en termografering. Med denne metode kan I opdage kuldebroer, utætheder og energispild i din bolig.
- Der må kun luftes ud i kortere perioder (5-10 min), ellers risikerer man nedkøling af murene, der fører til kondens. Husk også at varmen slukkes, når der luftes ud.
- Brug dine gardiner om natten, da de hjælper med at holde på varmen. Træk dem for, når mørket falder på, og træk dem fra, når solen står op igen, så den kan varme ind i boligen.
- Vindstop ved din tagkonstruktion kan tjekkes, da det skal fungere optimalt (vinden skal blæse over og ikke under isoleringen).
- Tætningslister omkring vinduer og døre kan med fordel udskiftes med jævne mellemrum for på den måde at undgå træk og kuldebroer. Tætningslisterne kan enten være nedslidte eller sidde forkert. De skal altid være i et moderat spænd i rammen omkring dør og vindue, og de må ikke virke flade eller have revner.
- Tætte og intakte fuger er meget vigtigt, hvis du vil undgå kuldebroer. Kontroller at alle dine fuger omkring vinduer og døre er hele uden sprækker, og at de er tætte. Hvis ikke kan fugten let trænge ind i boligen og skabe øget mulighed for træk og andre kulderisikoer.
- Foretag en gennemgang af boligens konstruktion. Er der brug for efterisolering af f.eks. loft, gulv eller hulmur, kan det være en god investering at få gjort.