Vi opholder os i gennemsnit 80-90 procent af tiden indendøre. Derfor er det vigtigt, at indeklimaet i dit hjem er godt.
Når vi taler om indeklima, handler det om de miljøfaktorer, der påvirker os, når vi opholder os indenfor – fugt, støv, luft, temperatur og alle de partikler og kemiske stoffer, der er indenfor.
Et dårligt indeklima kan føre til skimmelsvamp på kolde ydervægge og inde i vægge, gulve og lofter, som i værste tilfælde kan give dig og din familie symptomer som irritation i øjne, næse eller svælg, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær.
Heldigvis kan du selv gøre rigtig meget for at få et godt og sundt indeklima i din bolig, og dermed forebygge vækst af skimmelsvamp.
2. Luft ud to til fem gange om dagen
Udover permanent, let ventilation, skal der luftes godt ud to til fem gange om dagen – gerne med gennemtræk. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.
Ved gennemtræk i hele boligen skiftes den komplette rumluft ud i løbet af få minutter, uden at vægge, gulve og lofter bliver nævneværdigt nedkølet.
3. Undgå kolde rum
Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet (ca. 20 grader C, max. +/-2 grader C temperaturforskel mellem rummene).
Hvis du ønsker at sove ved lavere temperaturer, bør soveværelset opvarmes i dagtimerne. Et eller flere utilstrækkeligt opvarmede rum i din bolig øger risikoen for skimmelsvamp og medfører højere varmeudgifter, end hvis alle rum er lige varme.
4. Hold indvendige døre åbne
Rum med permanent lukkede døre har ofte et dårligt indeklima pga. stillestående, indelukket luft. Sørg for, at alle indvendige døre i din bolig står åbne, så tit som muligt.
5. Brug emhætten under madlavning
Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek, at udsugning og aftræk virker, som det skal. Husk, at gøre filteret i din emhætte jævnligt rent.
Du kan tjekke din emhættes sugeevne ved at placere et stykke A4-papir ved emhætten, når den er tændt. Bliver papiret hængende, virker sugeevnen optimalt.
6. Brug mekanisk ventilator på badeværelset
For at skabe et badeværelse uden fugt, kan du anvende en mekanisk ventilator. Skift eventuelt dit aftræk ud med et fugtstyret aftræk, som først slukker, når luftfugtigheden er på et normalt niveau igen. Husk, at elektrisk aftræk ikke må være koblet sammen med lyskontakten.
Sørg for, at dit aftræk har tilstrækkelig med sugeevne, så den varme indeluft i badeværelset selv kan komme ud gennem kanalen. Aftrækket skal gerne være tændt under og efter brusebad.
7. Tør vægge og gulve på badeværelset
Når du har været i bad, skal du huske at tørre de våde områder på vægge og gulve af med en skraber og/eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre underdørs bagefter.
Fugt i din bolig? Ring efter hjælp
Oplever du fugtproblemer i din bolig? Eller har du symptomer som irritation i øjne, næse eller svælg, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær under ophold i din bolig?
Hvis ovenstående 10 gode tips ikke virker i dit hjem, skal du kontakte din udlejer eller en indeklima-sagkyndig med det samme. Forebyggende rådgivning i forbindelse med indeklimaet er billigere end rådgivning i forbindelse med afhjælpning af fugtskader og sanering af skimmelsvamp i din bolig.
Finder du ud af, at der er skimmelsvamp i din bolig, skal det undersøges, om dette skyldes byggeteknisk svigt eller uhensigtsmæssig beboeradfærd.