Sådan får du et godt indeklima og undgår skimmelsvamp

Vi opholder os i gennemsnit 80-90 procent af tiden indendøre. Derfor er det vigtigt, at indeklimaet i dit hjem er godt.

Når vi taler om indeklima, handler det om de miljøfaktorer, der påvirker os, når vi opholder os indenfor – fugt, støv, luft, temperatur og alle de partikler og kemiske stoffer, der er indenfor.

Et dårligt indeklima kan føre til skimmelsvamp på kolde ydervægge og inde i vægge, gulve og lofter, som i værste tilfælde kan give dig og din familie symptomer som irritation i øjne, næse eller svælg, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær.

Heldigvis kan du selv gøre rigtig meget for at få et godt og sundt indeklima i din bolig, og dermed forebygge vækst af skimmelsvamp.

10 gode tips til at få et bedre indeklima

Et dårligt indeklima opstår som regel ikke på grund af en enkelt årsag, men som en kombination af flere forskellige forhold. Ofte er årsagen til skimmelsvamp også en blanding af forskellige årsager. Men hvad kan du selv gøre for forbedre din boligs indeklima?

Nedenfor har vi samlet 10 gode tips til at få et bedre indeklima, så du kan undgå skimmelsvamp og allergener.

1. Undgå permanent kraftig udluftning

Hvis du lufter ud over et længere tidsrum, f.eks. ved dine kip-vinduer i soveværelset eller på badeværelset, nedkøles tilstødende vægge, gulve og lofter. De kolde bygningsdele øger dermed risikoen for kondensdannelse og medfører højere varmeudgifter. 

Det er derfor bedre, at du har permanent, let ventilation gennem små ventilationsspalter i vinduer eller ventilationsstudser i ydervæggene.

2. Luft ud to til fem gange om dagen

Udover permanent, let ventilation, skal der luftes godt ud to til fem gange om dagen – gerne med gennemtræk. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.

Ved gennemtræk i hele boligen skiftes den komplette rumluft ud i løbet af få minutter, uden at vægge, gulve og lofter bliver nævneværdigt nedkølet.

3. Undgå kolde rum

Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet (ca. 20 grader C, max. +/-2 grader C temperaturforskel mellem rummene).

Hvis du ønsker at sove ved lavere temperaturer, bør soveværelset opvarmes i dagtimerne. Et eller flere utilstrækkeligt opvarmede rum i din bolig øger risikoen for skimmelsvamp og medfører højere varmeudgifter, end hvis alle rum er lige varme.

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,6. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer

4. Hold indvendige døre åbne

Rum med permanent lukkede døre har ofte et dårligt indeklima pga. stillestående, indelukket luft. Sørg for, at alle indvendige døre i din bolig står åbne, så tit som muligt.

5. Brug emhætten under madlavning

Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek, at udsugning og aftræk virker, som det skal. Husk, at gøre filteret i din emhætte jævnligt rent.

Du kan tjekke din emhættes sugeevne ved at placere et stykke A4-papir ved emhætten, når den er tændt. Bliver papiret hængende, virker sugeevnen optimalt.

6. Brug mekanisk ventilator på badeværelset

For at skabe et badeværelse uden fugt, kan du anvende en mekanisk ventilator. Skift eventuelt dit aftræk ud med et fugtstyret aftræk, som først slukker, når luftfugtigheden er på et normalt niveau igen. Husk, at elektrisk aftræk ikke må være koblet sammen med lyskontakten.

Sørg for, at dit aftræk har tilstrækkelig med sugeevne, så den varme indeluft i badeværelset selv kan komme ud gennem kanalen. Aftrækket skal gerne være tændt under og efter brusebad.

7. Tør vægge og gulve på badeværelset

Når du har været i bad, skal du huske at tørre de våde områder på vægge og gulve af med en skraber og/eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre underdørs bagefter.

8. Tør dit tøj udenfor

Hæng dit tøj til tørre udenfor – det er den mest bæredygtige løsning. Bruger du tørretumbler, brug da en tørretumbler med kondensvirkning eller med aftræk til det fri.

9. Placer ingen møbler tæt på kolde ydervægge

Hvis dit hjem er ældre eller dårligt isoleret, vil du ofte opleve, at ydervæggene er betydeligt koldere end de indre vægge. Det betyder, at der kan opstå øget risiko for skimmelsvamp bag ved møbler, som er placeret tæt på de kolde ydervægge. Kold, stillestående luft bag møbler kan nemlig medføre for høj fugt på ydervæggen.

Hvis du placerer dine møbler op ad en ydervæg, skal du sørge for, at der holdes en afstand på mindst fem centimeter mellem møblet og væggen. Kontroller afstanden mellem væg og møbel jævnligt, så du er sikret mod fugt og skimmelsvamp.

10. Hold øje med luftfugtigheden i dit hjem

Hold øje med luftfugtigheden i dit hjem med et digitalt hygrometer. Måleenheden kan købes for små penge og er et godt værktøj til at kontrollere luftfugtigheden i din bolig.

Fugt i din bolig? Ring efter hjælp

Oplever du fugtproblemer i din bolig? Eller har du symptomer som irritation i øjne, næse eller svælg, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær under ophold i din bolig?

Hvis ovenstående 10 gode tips ikke virker i dit hjem, skal du kontakte din udlejer eller en indeklima-sagkyndig med det samme. Forebyggende rådgivning i forbindelse med indeklimaet er billigere end rådgivning i forbindelse med afhjælpning af fugtskader og sanering af skimmelsvamp i din bolig.

Finder du ud af, at der er skimmelsvamp i din bolig, skal det undersøges, om dette skyldes byggeteknisk svigt eller uhensigtsmæssig beboeradfærd.