Billund Kommune forbedrer energimærkninger og sparer penge og CO2

Billund Kommune havde brug for et overblik og en opdatering af energimærkerne på kommunens ejendomme.

På lidt under et år gennemgik vi 143.000 kvadratmeter kommunale bygninger og har foreslået forbedringer, der ikke alene sparer mange tons CO2, men som også letter i energibudgettet i mange år fremover.

Energimærkning af kommunale ejendomme

Hvilken forskel kan det gøre for miljøet og budgettet, hvis der på kommunale bygninger realiserer nogle af de tiltag, som beskrives i energimærket? Det spørgsmål har vi hjulpet Billund Kommune med at besvare.

Under projektnavnet "Energimærkning af kommunale ejendomme" har vores energikonsulenter fra maj 2022 og til maj 2023 besigtiget 143.000 kvadratmeter bygninger fordelt på 63 kommunale adresser.

På baggrund af vores besigtigelser af kommunens bygninger og tekniske installationer udarbejdede vi energimærker til kommunen, der belyser relevante projekter, som kan reducere både energiforbrug og klimaaftryk.

Udover registreringerne til energimærket, herunder varmtvandsbeholder (VVB), ventilation og varmekilder, lavede vi yderligere registreringer af VVB og eltavler med QR-koder og tekst, som hjælper kommunen med at få bedre overblik over de tekniske installationer i bygningerne, og hvilke områder installationerne forsyner, så kommunen er bedst muligt forberedt til, når bygningerne skal energirenoveres og vedligeholdes i de kommende år.

"I Billund Kommune stod vi overfor at forny vores energimærker.

Frem for bare at leve op til de lovpligtige krav til energimærkning, ønskede vi at arbejde mod energimærker, som kunne bruges til energirenoveringsprojekter i forbindelse med fremtidige renoveringer og energibesparende tiltag."

"Samarbejdet med Botjek har været yderst positivt, da de er grundige, har en systematisk tilgang til opgaven og er effektive.

Botjek har hjulpet os med at tilpasse energimærkninger præcis til vores behov og det vi gerne ville vide."

- Frederik Stenz Kofoed, Projektleder, Projekt og Ejendomme Billund kommune.

Ifølge DI Byggeri tilhører Billund Kommune en majoritet blandt danske kommuner.

En analyse fra 2022 viser nemlig, at over 60 procent af landets skoler, rådhuse, jobcentre, sportshaller og andre kommunale bygninger har dårlig isolering, utætte vinduer og et højt varmeforbrug.

Energirenovering hos danske kommuner

"Der er kort sagt et stort potentiale i at få opdateret ugyldige energimærker og få overblik og inspiration til energirenoveringsprojekter for danske kommuner."

"Hos Botjek er det vores fornemmeste opgave at kaste lys på netop det potentiale. Som kunde hos Botjek får du derfor altid et bud på resultatet, hvis du følger vores anbefalinger."

 - Martin Røjkjær Knudsen, forretningsansvarlig, Botjek

Som eksempel kan vi tage en ejendom på Stadionvej i Vorbasse, som gennem vores anbefalinger til energirenovering kan rykke sig fra energimærke 'C' til energimærke 'B'.

Følger kommunen forslagene, vil bygningens miljøaftryk og driftsomkostninger forbedres betragteligt:

  • Halvering af bygningens samlede energiudgift, hvilket svarer til en besparelse på over 680.000 kroner årligt
  • Nye varmekilder udleder 100 ton mindre CO2 om året

Disse tal afspejler dog langtfra den fulde effekt af energirenoveringerne.

Resultatet af en forbedret energimærkning måles nemlig ikke kun i sparet CO2 og kroner og ører - men resulterer også i bedre indeklima, mere komfort, optimal belysning og energi, der omdannes til opvarmning, som kommer alle til gode - uanset om bygningens brugere er kommunale kontorfolk, folkeskolebørn eller medlemmer af den lokale gymnastikforening.

Vil du vide, hvilket potentiale der er i dine ejendomme?

Hvis du er interesseret i at høre mere om mulighederne med energimærkning og potentialet ved energirenovering af kommunens ejendomme eller ønsker vores hjælp til at få udarbejdet et energimærke, er du velkommen til at kontakte:

Martin Røjkjær Knudsen
Forretningsansvarlig
Botjek energi og bæredygtighed

Tlf.: +45 2537 2645
Mail: mkn@botjek.dk

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,5. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer