Hvordan måler man sit strømforbrug?

Selvom vi sjældent tænker over det, er vores elforbrug i hjemmet en væsentlig faktor i vores dagligdag. For visse husstande kan det blive en økonomisk bekymring med tiden.

At måle sit elforbrug er første skridt mod at forstå, hvor vi bruger strøm, og hvordan vi kan reducere det. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvordan du nøjagtigt måler dit elforbrug i hjemmet, samt give dig nogle tips og tricks til at skære ned på det.

Hvor meget strøm bruger den gennemsnitlige dansker?

Lad os først se på, hvor meget strøm en gennemsnitlig dansker bruger.

I Danmark bruger en enkelt person i gennemsnit omkring 2.500 kilowatt-timer (kWh) om året. Dette tal kan variere afhængigt af din livsstil, boligstørrelse og apparater, men det giver os en god indikation af, hvad vi kan forvente som minimum.

Når vi ser på en gennemsnitlig dansk familie, bruger en husstand med to voksne og to børn normalt omkring 4.000 til 5.000 kWh om året. Dette tal kan også variere, især hvis familien har mange elektriske apparater eller et stort hjem.

Tips til at reducere dit elforbrug

Når vi har viden om vores elforbrug kan vi se på nogle måder, hvorpå vi kan reducere det og spare både penge og energi:

 • Skift til LED-lys: Udskift almindelige glødepærer med LED-pærer. De bruger betydeligt mindre energi og har en længere levetid.
 • Sluk elektronik helt: Elektronik som tv, computer og opladere bruger stadig strøm, når de er i standby-tilstand. Sluk dem helt eller brug en strømsparefunktion.
 • Installer en programmerbar termostat: Dette giver dig mulighed for at styre dit varme- og kølesystem mere effektivt og undgå at opvarme eller køle ubrugte områder af dit hjem.
 • Isolering og tætning: Sørg for, at dit hjem er godt isoleret og tætnet. Dette hjælper med at opretholde en konstant temperatur og reducere behovet for opvarmning eller køling.
 • Brug energieffektive apparater: Når det er tid til at erstatte dine apparater, skal du vælge dem med høje energimærker, der er kendt for at bruge mindre strøm.
 • Vask tøj ved lavere temperaturer: Mange vasketøjsopgaver kan gøres effektivt ved lavere temperaturer, hvilket sparer energi.
 • Undgå spild af varmt vand (hvis man f.eks. anvender varmepumpe): Reparer utætte vandhaner og tag kortere brusebade for at reducere varmtvandsforbruget.

Ved at måle dit elforbrug og følge disse enkle tips kan du ikke kun reducere din energiregning, men også bidrage til at skåne miljøet ved at bruge mindre energi. Det er en win-win situation, der starter med bevidsthed og små ændringer i din dagligdag.

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,6. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer

Hvordan måler du dit elforbrug?

 • At måle dit elforbrug kan virke kompliceret, men det behøver det ikke at være. Der er flere måder, du kan gøre det på.

  Elmåleren: Din elmåler er den mest præcise måde at måle dit elforbrug på. De fleste boliger har en digital elmåler, der viser dit forbrug i kWh. Du kan aflæse den regelmæssigt for at holde styr på dit forbrug over tid.

  Smart stik: Der er nu smarte stik tilgængelige på markedet, der kan tilsluttes dine apparater og give dig realtidsdata om deres strømforbrug. Dette er en fantastisk måde at identificere, hvilke apparater der bruger mest strøm.

  Apps og online værktøjer: Der er også en række apps og online værktøjer, der kan hjælpe dig med at spore dit elforbrug. Nogle af disse kræver måske at du manuelt indtaster dine måleraflæsninger, mens andre kan forbinde sig til din digitale elmåler.

Hvordan kan den fjernaflæste elmåler hjælpe med at reducere dit strømforbrug?

En fjernaflæst elmåler er en moderne og avanceret version af den traditionelle elmåler. Denne type elmåler har potentiale til at hjælpe med at reducere dit strømforbrug på flere måder:

Realtidsinformation

En fjernaflæst elmåler giver dig mulighed for at overvåge dit strømforbrug i realtid. Du kan nemt få adgang til oplysninger om dit aktuelle elforbrug via en online platform eller en smartphone-app. Dette giver dig mulighed for at se, hvordan forskellige aktiviteter og apparater påvirker dit forbrug og træffe øjeblikkelige justeringer for at spare strøm.

Forbrugsrapporter

Fjernaflæste elmålere genererer ofte detaljerede forbrugsrapporter, der viser dit elforbrug i forskellige tidsintervaller, såsom time, dag, uge eller måned. Disse rapporter kan hjælpe dig med at identificere mønstre i dit strømforbrug og målrette områder, hvor der er mulighed for besparelser.

Varsler og advarsler

Nogle fjernaflæste elmålere giver dig mulighed for at indstille varsler og advarsler, når dit elforbrug overstiger en bestemt tærskel. Dette kan hjælpe med at forhindre unødvendigt høje elregninger og minde dig om at tage skridt til at reducere dit forbrug, når det er nødvendigt.

Ændringer i vaner

Med adgang til realtidsdata om dit elforbrug kan du begynde at ændre dine vaner og bruge elektricitet mere effektivt. Du kan for eksempel identificere tidspunkter, hvor dit forbrug er højt, og planlægge aktiviteter som tøjvask eller opvaskemaskine i lavere forbrugsperioder.

Fokus på energieffektivitet

Ved at have konstant adgang til oplysninger om dit strømforbrug bliver du mere opmærksom på vigtigheden af energieffektivitet. Dette kan motivere dig til at investere i energieffektive apparater, forbedre isoleringen af dit hjem og tage andre skridt til at reducere dit energiforbrug på lang sigt.

Nemmere fejlfinding

Hvis du bemærker unormalt høje forbrugsniveauer på din fjernlæste elmåler, kan det indikere potentielle problemer i dit elsystem eller med nogle af dine apparater. Dette kan hjælpe med at identificere og løse problemer tidligt, før de bliver større og dyrere.

Samlet set kan en fjernaflæst elmåler være et kraftfuldt værktøj til at forbedre din bevidsthed om dit strømforbrug og hjælpe dig med at træffe informerede beslutninger om at reducere dit elforbrug. Ved at udnytte de data, den giver, kan du spare penge, mindske din miljøpåvirkning og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Overvåg dit standby forbrug

 • Overvågning af dit standbyforbrug kan være en effektiv måde at reducere omkostningerne på strøm på. Standbyforbrug opstår, når elektriske apparater forbliver tilsluttet og bruger strøm, selvom de ikke er i aktiv brug. Her er nogle måder, hvordan overvågning af dit standbyforbrug kan hjælpe med at spare penge på din elregning:

  Identifikation af energislugere

  Ved at overvåge dit standbyforbrug kan du identificere, hvilke apparater der er de største energislugere i standbytilstand. Dette kan omfatte fjernsyn, computere, opladere, kaffemaskiner og lignende. Når du kender de værste skurke, kan du målrette dine bestræbelser på at reducere deres standbyforbrug.

  Slukning af apparater i stedet for standby

  Når du er klar over, hvilke apparater der bruger strøm i standbytilstand, kan du træffe den enkle foranstaltning at slukke dem helt, når de ikke er i brug. Dette kan gøres ved at trække stikket ud af stikkontakten eller bruge en stikdåse med en tænd/sluk-knap for at slukke helt for strømmen.

  Brug af smarte stik og stikdåser

  Smarte stik og stikdåser med tidsindstillinger eller fjernbetjening kan hjælpe dig med at automatisere processen med at slukke for apparater i standbytilstand, når de ikke er nødvendige. Du kan indstille dem til at slukke for strømmen i bestemte tidsintervaller eller når du ikke er hjemme.

Brug af energimålere

Energimålere, der kan tilsluttes individuelle apparater, giver dig mulighed for at se, hvor meget strøm hvert apparat bruger i standbytilstand. Dette kan hjælpe dig med at prioritere, hvilke apparater der skal slukkes eller udskiftes med mere energieffektive modeller.

Udskiftning af gamle apparater

Ældre apparater har ofte et højere standbyforbrug sammenlignet med moderne, energieffektive modeller. Overvågning af dit standbyforbrug kan give dig indsigt i, hvilke apparater der skal udskiftes for at reducere dit samlede forbrug.

Besparelser over tid

Selvom standbyforbrug kan virke som små mængder strøm ad gangen, kan det akkumulere sig til betydelige omkostninger over tid. Ved at reducere eller eliminere standbyforbrug kan du opnå besparelser på din elregning på årsbasis.

Overvågning og reduktion af dit standbyforbrug hjælpe dig med at spare penge og reducere din miljøpåvirkning ved at bruge mindre energi. Det kræver kun lidt opmærksomhed og ændring af nogle enkelte vaner, men det kan have en positiv indvirkning på din økonomi og miljøet på lang sigt.

Hvorfor er det nødvendigt at have kontrol over ens strømforbrug?

Dette spørgsmål er af særlig betydning for boligejere, og særligt når man overvejer at sælge sin bolig. At have en grundig forståelse af dit strømforbrug og energieffektiviteten i dit hjem kan påvirke salgsprocessen og skabe værdi på flere måder. Her er, hvordan kendskab til dit strømforbrug og energimærkning kan spille en betydningsfuld rolle:

Prisfastsættelse og forhandlingsposition

Når du beslutter at sælge din bolig, er det afgørende at fastsætte den rigtige pris. Potentielle købere er naturligvis interesserede i den samlede pris for ejendommen, men de ønsker også at forstå de løbende driftsomkostninger. At kunne fremvise en lav elregning som resultat af energieffektive foranstaltninger i hjemmet kan øge attraktiviteten og forhandlingsevnen ved salg af din bolig.

Energi og bæredygtighed

I dag er der en stigende bevidsthed omkring miljømæssige spørgsmål, og mange boligkøbere ønsker at træffe bæredygtige valg. Dit strømforbrug kan fungere som en indikator for, hvor miljøvenlig din bolig er. Et lavt strømforbrug som følge af energieffektive tiltag indikerer, at boligen er indrettet til at minimere sin miljømæssige påvirkning, hvilket kan appellere til købere med grønne værdier.

Energimærkning

Energimærkning af boligen er en yderst relevant faktor ved et salg.

Denne mærkning evaluerer boligens energieffektivitet og tildeler den en karakter fra A til G, hvor A er den mest energieffektive. En høj karakter kan forøge din boligs attraktivitet på markedet og tiltrække købere, der ønsker at opnå energibesparelser.

Forventningsafstemning

At dele oplysninger om dit energiforbrug, herunder at have et lovpligtigt energimærke på din ejendom, bidrager til at afstemme køberens forventninger til driftsomkostningerne efter købet.  Dette reducerer risikoen for ubehagelige overraskelser og konflikter senere i forløbet.

Finansieringsmuligheder

Nogle købere kan være interesserede i at udnytte finansieringsprogrammer eller incitamenter for energieffektive boliger. At have dokumentation for lavt strømforbrug og en positiv energimærkning kan hjælpe købere med at kvalificere sig til sådanne programmer, hvilket gør din bolig mere attraktiv og overkommelig.

En grundig forståelse af dit strømforbrug og boligens energieffektivitet er en vigtig parameter ved boligsalg. Det kan øge værdien af din bolig, appellere til et bredere spektrum af købere og bidrage til en gnidningsløs og tillidsfuld salgsproces. At investere i energieffektive forbedringer kan derfor være en klog beslutning, der gavner både dig som sælger og køberen.