Mange danske stikkontakter opfylder ikke sikkerhedskravene

I løbet af 2020 tog Sikkerhedsstyrelsen i Danmark initiativ til en omfattende kontrol og testning af både transportable stikkontakter og faste stikkontakter til hjemmet.

Transportable stikkontakter henviser til diverse typer af stikdåser, herunder forlængerledninger og multistikdåser.

De faste stikkontakter er dem, som vi finder fast installeret i vores hjem, og som vi bruger til at forsyne en bred vifte af elektriske apparater med strøm - lige fra støvsugere og lamper til mobiler og computere.

Størstedelen bestod ikke sikkerhedskontrol

Resultaterne af denne gennemgribende sikkerhedskontrol har været meget urovækkende.

Blandt de 39 transportable stikkontakter, der blev testet, levede 35 ikke op til sikkerhedskravene.

Ligeledes var der 26 ud af 36 faste stikkontakter, der ikke bestod sikkerhedstesten.

"Det er et temmelig rystende resultat," udtaler Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen og tilføjer:

"Og vi opfordrer nu både producenter og importører til at stramme gevaldigt op på egenkontrollen. Forbrugerne kan simpelthen ikke være tjent med at skulle føle sig utrygge ved transportable- og faste stikkontakter. Det her er jo et produkt, som findes i langt de fleste hjem i alle mulige afskygninger."

Stikkontakter opfylder ikke dokumentationskrav

Årsagen til mange af fejlene skyldes, at produkterne ikke opfylder dokumentationskravet ifølge de danske regler for stikkontakter.

Ifølge lovgivningen er det ulovligt at sælge disse produkter.

"Der er slet ikke styr på om fabrikanterne har erklæret, at produkterne er i overensstemmelse med de danske bestemmelser. Så det er et område, hvor der forholdsvis enkelt kan sættes ind fra branchen, så der kan komme styr på dokumentationen og mærkningen", forklarer Stine Pedersen.

Flere tekniske problemer med stikkontakterne

Udover problemer med dokumentation har flere af de testede produkter også fejl i deres tekniske design. Der blev blandt andet fundet problemer med tilslutningsklemmerne til ledningen og sidejordsmetalbøjlen.

Derudover blev der fundet problemer ved mindre temperaturstigninger.

Alle disse tekniske problemer kan resultere i dårlig forbindelse mellem

elinstallationen og det elektriske produkt, og det kan medføre elektriske stød. De er således ikke kun forstyrrende for den generelle brugeroplevelse, men kan også være farlige.

"At henholdsvis 60% og 36% af de produkter, der når igennem til den fysiske test, fejler er meget bemærkelsesværdigt," siger Stine Pedersen.

Sikkerhedsstyrelsens kommende indsats

På baggrund af disse bekymrende resultater har Sikkerhedsstyrelsen annonceret, at de vil fortsætte deres intense markedsovervågning i det kommende år.

Dette vil blandt andet inkludere en øget kontrol.

"Vi kommer til at kontrollere både faste stikkontakter, kabeltromler og forlængerledninger", afslutter Stine Pedersen.

Sikkerhedsstyrelsen har dermed tilkendegivet, at de fortsat vil gøre en indsats for at sikre at vi trygt kan bruge strøm i vores hjem.

Betydning for forbrugerne

Som forbruger er man afhængig af, at stikkontakterne fungerer korrekt og sikkert.

Uanset om man skal tænde for lyset, arbejde ved computeren eller bruge køkkenudstyr, er det en nødvendighed med pålidelige og sikre stikkontakter.

Producenterne og importørerne har naturligvis et ansvar for, at deres

 produkter er sikre at bruge, og at de overholder alle regler og bestemmelser.

Sikkerhedsstyrelsens rapport viser dog, at man ikke altid kan tage dette for givet. Det er derfor vigtigt, at du som forbruger også selv er opmærksom på de potentielle risici og tager forholdsregler ved at tjekke, at de stikkontakter, du køber og bruger, er sikre.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen