Det er vigtigt, at husets klimaskærm er tæt
Klimaskærmen er den udvendige side på dit hus. Den inkluderer alt fra tag og ydermure til døre, vinduer og kattelemme.
Hvis klimaskærmen ikke er tilstrækkelig tæt, får vand lettere ved at trænge ind og spolere isolering, beskadige bærende konstruktioner og et væld af andre skader.
Ovenlysvinduer og skorsten er andre typiske steder, hvor vand kan trænge ind som ubuden gæst og skabe ravage.
Men hvor klimaskærmen oftest er hårdest presset, og hvor vand hyppigt har nemmest ved at trænge igennem, er i overgangene mellem forskellige materialer.
Derfor bør du regelmæssigt tjekke de steder, hvor der er lavet diverse inddækninger eller fuget mellem sprækker eller hjørner.
Tjek for revner i murværk og sokkel — især hvis huset har kælder
Gennemgå meget gerne hele husets facade og notér eventuelle revner og huller. Alle revner og huller er ikke nødvendigvis et problem, da det ikke per automatik betyder, klimaskærmen er beskadiget. Men det er trods alt en god idé at få udbedret, hvis du er bare den mindste smule i tvivl.
Sådan sikrer du bedst, at vand og fugt ikke trænger igennem via jorden eller regnvand, der løber ned af husets facade. Især hvis du har kælder, er det klogt at tjekke soklen efter for åbninger og andre potentielle skader.
Det er forholdsvis nemt at starte med en visuel inspektion, hvor du ikke gør meget mere end at se godt efter og måske banke på soklen med dine knoer eller en blød hammer. Og hvis dit hus har facader af træ, kan du især holde øje med tegn på råd og afskalninger i maling (specielt omkring vinduer og døre).
Hvis du falder over en hul lyd, kan det være tegn på fugt. Et andet tegn er typisk løst sokkelpuds.
I visse tilfælde kan du selv fikse problemet med mørtel, men hvis du ikke er helt sikker i brugen heraf eller hvordan du bedst fylder hullet ud, anbefaler vi klart, at du kontakter en professionel.
Ved du, hvordan du undgår frostsprængninger?
For at undgå frostsprængninger er det vigtigt, at rør i ofte oversete rum, såsom loft og skunk, er isolerede. Ved frostgrader kan det også være afgørende, at du lukker for vandforsyningen til alle vandhaner udenfor.
Hvis du har et fritidshus eller andre boliger, du typisk ikke befinder dig i, i længere perioder, er det klogt at tømme alle rør for vand. Ellers risikerer du nemlig, at vandrester i røret kan føre til sprængninger.
En måde du kan gøre det, er ved at lukke for hovedhanen og lade alle vandhaner løbe ud.
Vores bedste råd til at begrænse vinterskader
Er skaden sket, er det vigtigt, at du bedst muligt begrænser skaden - specielt i det kolde vintervejr, hvor efterfølgerne risikerer at være endnu større end ellers. Frostvejr, sne og tøbrud kan nemlig have omfattende følger. Hold derfor især øje med:
Fygesne på loftet
Fygesne trænger typisk ind ad små revner. Når den sne så senere smelter, måske først langt senere, kan det medføre skader på huset, der ikke altid dækkes af forsikringen. Tjek derfor jævnligt loftet for sne i perioder med snevejr.
Hvis du opdager sne:
- Først skridt er at fjerne sneen med en kost eller fejebakke.
- Tjek herefter isoleringen. Er den blevet gennemvåd, skal den fjernes, så der ikke opstår fugtskader.
- Find indgangspunktet. Om muligt find ud af, hvor sneen er kommet ind og gør, hvad du kan for at forhindre, der kommer mere sne ind fremover.
- Dokumentér skaden med tydelige billeder.
- Anmeld skaden til din forsikring.