Hvad sker der, hvis du får en vandskade?
Kommer der store mængder vand ind i din bolig risikerer du, at det gør stor skade – ikke kun på din bolig, men også på både møbler, inventar og lignende.
I værste fald risikerer du, at din bolig er ubeboelig i en periode, mens den skal renoveres. Denne type vandskade skyldes ofte oversvømmelse efter længere perioder med kraftig regn eller deciderede skybrud.
Flere og flere boligejere bliver udfordret af større mængder vand udefra.
Derfor har vi i denne artikel samlet vores bedste råd til, hvad du kan gøre for at sikre din bolig bedst muligt mod vand udefra - og samtidig hvad du skal gøre, hvis uheldet alligevel er ude og store mængder vand er trængt ind i din bolig.
2. Grav kanaler og hav sandsække klar
Ligger din bolig lavt i forhold til omkringliggende terræn – evt. med direkte fald ind mod boligen – kan du overveje, om det giver mening at grave nogle kanaler.
I kombination med sandsække kan kanaler med fald væk fra huset være en måde enten at holde vand helt væk fra din bolig eller alternativt til at lede vand væk fra boligen igen og ud i terrænet.
Sandsække kan i øvrigt benyttes til at dæmme op for vand ved sårbare steder omkring boligen og ved utætheder ved for eksempel vinduer og døre.
Gode råd hvis skaden er sket og vandet er kommet ind
Har du fået en vandskade er det vigtigt, at du handler hurtigt – alternativt risikerer du blivende fugtskader, der kan være svære at gøre noget ved og måske ikke kan ses med det blotte øje, men som hurtigt kan udvikle sig til skimmelsvamp.
Det første du skal gøre, er at identificere, hvor vandet kommer fra og forsøge at stoppe vandets indtrængen - og dermed begrænse skadens omfang.
Dernæst bør du kontakte dit forsikringsselskab. Ved alvorlige vandskader kan de ofte hjælpe dig direkte og med det samme med at begrænse vandets indtrængen og dermed bekæmpe omfanget af vandskaden.
Har du selv mulighed for at stoppe vandskaden, kan dit forsikringsselskab rådgive dig til, hvad du skal sørge for i det videre forløb.