Sådan sikrer du din bolig mod
skybrud og stormflod

- og det skal du gøre, hvis uheldet alligevel er ude

Flere gange om året toner billederne frem på tv-skærme og i newsfeeds – levende billeder fra nyhedsudsendelser af oversvømmelser efter skybrud eller stormflod, der rammer lavtliggende områder, byer og boligområder her i Danmark. 

Desperate boligejere forsøger at redde deres ejendele fra vandets hærgen forårsaget af både hyppigere og også mere intense skybrud og stormflod, mens eksperterne fortæller, at det skyldes klimaforandringer og kun bliver værre i fremtiden.

Hvad sker der, hvis du får en vandskade?

Kommer der store mængder vand ind i din bolig risikerer du, at det gør stor skade – ikke kun på din bolig, men også på både møbler, inventar og lignende.

I værste fald risikerer du, at din bolig er ubeboelig i en periode, mens den skal renoveres. Denne type vandskade skyldes ofte oversvømmelse efter længere perioder med kraftig regn eller deciderede skybrud.

Flere og flere boligejere bliver udfordret af større mængder vand udefra.

Derfor har vi i denne artikel samlet vores bedste råd til, hvad du kan gøre for at sikre din bolig bedst muligt mod vand udefra - og samtidig hvad du skal gøre, hvis uheldet alligevel er ude og store mængder vand er trængt ind i din bolig.

4 råd til at gøre din bolig klar til næste skybrud og holde vandet ude

1. Gå boligen efter ved varsel om skybrud

Start med at få lukket alle vinduer og døre i boligen – det gælder alt fra tagvinduer til vinduer og døre i facaden samt kælderdøre- og vinduer.

Har din bolig ventilationshuller i ydervæggene – specielt tæt ved jordoverfladen – bør du lukke dem til. Skru eventuelt en træplade over eller sørg for at tætne dem på anden vis.

Sørg desuden for, at både tagrender og afløb er fri for blade, snavs og andet, der kan gøre, at vandet ikke kan løbe frit væk.

Sørg desuden for at tjekke tagbrøndene efter og rens dem, hvis de trænger.

2. Grav kanaler og hav sandsække klar

Ligger din bolig lavt i forhold til omkringliggende terræn – evt. med direkte fald ind mod boligen – kan du overveje, om det giver mening at grave nogle kanaler.

I kombination med sandsække kan kanaler med fald væk fra huset være en måde enten at holde vand helt væk fra din bolig eller alternativt til at lede vand væk fra boligen igen og ud i terrænet.

Sandsække kan i øvrigt benyttes til at dæmme op for vand ved sårbare steder omkring boligen og ved utætheder ved for eksempel vinduer og døre.

3. Sådan holder du opstigende kloakvand ude

Har du ikke allerede monteret højvandslukke, kan du risikere opstigende kloakvand ved skybrud og stormflod. Du kan imidlertid stadig gøre noget for at begrænse opstigende kloakvand - det er dog en omfattende omgang og kræver det rette udstyr og den rette forberedelse.

Gulvafløbet kan du stoppe ved at lægge et stort stykke plast henover det og sandsække til at holde dette fast. Ovenpå sandsækkene placerer du en træplade, som du holder i spænd med en lægte mellem træpladen og loftet.

Opstigende kloakvand fra toilettet kan du forsøge at undgå ved at stoppe en fyldt plasticpose ned i toilettet.

 Ovenpå gentager du samme sikring som førnævnte foranstaltning med en træplade og en lægte i spænd mellem træplade og loft for at holde vandpresset i skak.

4. En kraftig pumpe

Har du tidligere oplevet udfordringer med indtrængende regnvand ved skybrud eller stormflod, kan det være en god investering at anskaffe en kraftig pumpe, så du kan komme af med det indtrængende vand igen.

Vær her opmærksom på, at kloakvand ikke må pumpes ud i haven eller nærliggende områder. Det skal i stedet opsamles indtil det igen er muligt at hælde det i kloakken.

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,6. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer

Gode råd hvis skaden er sket og vandet er kommet ind

Har du fået en vandskade er det vigtigt, at du handler hurtigt – alternativt risikerer du blivende fugtskader, der kan være svære at gøre noget ved og måske ikke kan ses med det blotte øje, men som hurtigt kan udvikle sig til skimmelsvamp.

Det første du skal gøre, er at identificere, hvor vandet kommer fra og forsøge at stoppe vandets indtrængen - og dermed begrænse skadens omfang.

Dernæst bør du kontakte dit forsikringsselskab. Ved alvorlige vandskader kan de ofte hjælpe dig direkte og med det samme med at begrænse vandets indtrængen og dermed bekæmpe omfanget af vandskaden.

Har du selv mulighed for at stoppe vandskaden, kan dit forsikringsselskab rådgive dig til, hvad du skal sørge for i det videre forløb.

Der er således en del, du bør være opmærksom på – blandt andet:

Du bør ikke smide beskadigede ting væk med det samme

I langt de fleste af disse tilfælde vil forsikringsselskabet sende en taksator ud til dig og besigtige skadens omfang.

Udover at vurdere skadens omfang på din bolig, vil taksatoren også vurdere de beskadige møbler, inventar og lignende med henblik på udbetaling af forsikring.

Du bør altid tage billeder

Du bør altid tage rigeligt med billeder ved en vandskade af både bolig og beskadigede ting. I nogle tilfælde kan vandet være væk igen, inden taksatoren kommer på besøg. Dermed kan billeder være med til, at din sag er lettere at behandle.

Billeder kan også være rare at have, hvis der af den ene eller anden årsag opstår uenighed med taksatorens og forsikringsselskabets vurdering af skadens omfang og tildelt forsikringssum, så det ikke blot er dit ord mod deres.

Pas på, hvor du flytter fugtige genstande hen

Hvis du er nødt til at flytte fugtige genstande, bør du være opmærksom på, om genstandene er angrebet af skimmelsvamp. Hvis det er tilfældet, bør du undgå at flytte genstandene til andre dele af din bolig, da du i så fald også vil sprede svampesporerne.

Undgå direkte kontakt med kloakvand

Kloakvand er fyldt med bakterier, hvorfor du skal sørge for, ikke at komme i direkte kontakt med det. Kontakt i stedet dit forsikringsselskab for råd og hjælp eller professionel skadesservice.