Typiske fejl ved eltavler du nemt kan udbedre selv

Typiske fejl ved eltavler du nemt kan udbedre selv

De fleste, der ønsker at sælge sit hus, får udarbejdet en elinstallations-rapport (og tilstandsrapport) for at kunne tegne en ejerskifteforsikring og dermed slippe for sælgeransvaret.

Inden du får en el-tekniker på besøg for at få udarbejdet en elinstallations-rapport, kan det imidlertid være en god idé selv at gå din eltavle efter i sømmene for at se, om den overholder Sikkerhedsstyrelsens regler. Der er nemlig ofte en række fejl, som er meget almindelige, og som du nemt selv kan ordne inden besøget fra el-teknikeren.

"Når jeg er på besøg hos kunder, støder jeg ofte på de samme fejl, som får anmærkninger i elinstallations-rapporten. Og det er fejl, som kunden nemt selv kan udbedre", fortæller Nikolaj Madsen, der er el-tekniker hos Botjek i Greve.

Her får du et par gode råd til, hvordan du hurtigt og nemt kan udbedre typiske K1-, K2- og K3-fejl ved eltavler. Og så er det endda billigt.

Hylder Foran Eltavle

Hylder foran eltavle

Der er opsat hylder foran eltavlen, som forhindrer adgang og afmontering af tavlekapslingen. Denne fejl får en K2 i elinstallations-rapporten.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen må eltavlen ikke være placeret i et skab, som bliver brugt til opbevaring. Ligeledes må der ikke være hylder eller andre ting foran eltavlen, som forhindrer adgang.

Begrundelsen for det er, at eltavlen skal være nem at finde og komme til, hvis du hurtigt skal afbryde strømmen i en farlig situation.

Løsning: Fjern hylderne.

Der mangler opmærkning på eltavlen

Der mangler opmærkning om tilhørsforhold på eltavlen. Det kan f.eks. være med teksten "Lys køkken" og "Komfur".

Du skal desuden tilføje opmærkning om maksimal sikringsstørrelse, som f.eks. "10A" og "16A". Den manglende opmærkning får en K1 i elinstallations-rapporten.

Løsning: Sluk en sikringsgruppe ad gangen og undersøg hvor i boligen, der mangler strøm. På den måde kan du finde frem til tilhørsforhold.

Herefter noterer du tilhørsforhold og sikringernes maksimale størrelse på en label, som du sætter på eltavlen over eller under den tilhørende sikringsgruppe.

Typiske fejl ved eltavler du nemt kan udbedre selv
Afdækningsplader mangler på eltavlen

Afdækningsplader mangler på eltavlen

Der mangler afdækningsplader i tavlefronten. Der må ikke være åbninger i eltavlen, fordi det medfører en risiko for, at du kommer til at røre ved spændingsførende dele, får stød og risikerer personskade. Dette får en K3 i elinstallations-rapporten.

Løsning: Afdækningplader i plastik til eltavlen kan du købe i byggemarkeder og klippe til i den passende længde. Herefter "clickes" afdækningspladen på plads i tavlefronten. En afdækningsplade koster omkring kr. 40 pr. stk.

Er der tale om huller andre steder i tavlens kapsling (for eksempel i siderne), kan det være nødvendigt at kontakte en elektriker for at få udskiftet hele tavlens låg.